felsefe

Felsefe Nedir? (Crash Course Philosophy #1) | Video

Bir sonraki bölüm ►

 

Crash Course’un felsefe serisinin bu ilk videosunda, Hank, “felsefe nedir?” sorusunu ve felsefenin kökenlerini inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Ben Hank Green, sen ve ben bir seyehate çıkmak üzereyiz. Soruşturmalar seyahati, tüm dünyaya. Senin dünyana. Ona anlamını verenin, onu güzel yapanın ne olduğunu kötülüğünün nereden geldiğini ve son olarak gerçekliğin doğasını anlama gayreti içinde olacağız. Ve yol boyunca kişisel hayatınızın her halini sorgulayacağız. Neden yaptığın şeyi yapıyorsun, neden düşündüğün şeyi düşünüyorsun, hissettiğini neden hissediyorsun.

Şimdi, eğer Crash Course ta bize önceden katıldıysanız diyebilirsiniz ki “Biz bütün bunları psikolojide , biyolojide ,anatomide ve fizyolojide öğrendik.” Ve bu doğrudur: Bilim kesinlikle bize düşüncelerimiz duygularımızı ve eylemlerimizi anlamakta yardımcı.

Fakat bu özel yolculukta biz insanın hormonlar, nörotransmitterler kişisel deneyimler veya kalıtsal faktörlerle açıklanamayan bir durumunu keşfedeceğiz. Çünkü bizi biz yapan tüm kimyasallar ve deneyimler aslında cevap ürettikleri kadar soru da üretebilirler.

Yani eğer tüm kararlarım sadece, nasıl yetiştirildiğim ve beynimde akan kimyasallarla ilgiliyse, iradem gerçekten özgür müdür? Ve eğer kararlarımı verirken gerçekten özgür değilsem, kararlarımdan nasıl sorumlu tutulabilirim?

Evet bu “böyle” bir yolculuk olacak.

[…]

 

-oOo-

 

Bir sonraki bölüm ►