felsefe

Felsefi Akıl Yürütme Nedir? (Crash Course Philosophy #2) | Video

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►

 

Crash Course’un felsefe serisinin ikinci videosunda, Hank, felsefi akıl yürütme, felsefi argümanlar, tümevarım ve tümdengelim yaklaşımlarını inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Aristotales bir keresinde insanı “akılcı düşünebilen hayvan” olarak tanımlamıştır. Aslında ” erkek akılcı düşünen hayvandır” demiştir fakat sırf o cinsiyetçi diye biz de öyle olmak zorunda değiliz. Ve eğer hiç insanlarla din, politika veya hangi Hemsworth en yakışıklı diye tartıştıysanız, insanların fikirleri hakkında ne kadar mantıksız olabileceğini deneyimlemişsinizdir.

Fakat Aristotales’in kastettiği şey; “Akılcılık bizim belirleyici özelliğimizdir. Bizi canavarlardan ayıran şeydir.” olmuştur ve her ne kadar birisine Tanrı’yla, Obama’yla veya Chris Hemsworth ile ilgili görüşlerinde katılmasanız da en azından onların canavar olmadığına katılabilirsiniz.

Çünkü çoğu zaman insanlar ikna edilebilir. Argümanlarla. Argümanları her zaman kullanırsınız. Yorumlarda, aile yemeklerinde, arkadaşlarınızla beraberken… Siz muhtemelen sadece argümanlar hakkında filozoflar gibi düşünmüyorsunuz. Ailenizi arabayı size vermeye ikna ederken veya Crash Course’u arkadaşlarınızla konuşurken argümanları kullanırsınız. Bu arada bunun için teşekkürler. Ne zaman birilerine bir şey yap veya bir şeye inan deseniz- veya bir şeyi neden yaptığınızı veya ona neden inandığınızı açıklarken- bir argüman kullanırsınız.

Sorun, insanların çoğunun argüman kullanma konusunda pek de iyi olmamasıdır. Bizler argümanlarımızı mantıklı bir temel üzerine inşa etmektense, onları hazır cevap olmakla veya sadece fikirlerimizi daha gürültülü ve kızgınca belirtmekle karıştırmaya meyilliyiz. Bu da kulağa geldiğinden daha zor olabilir.

Fakat argümanlar ve sağlam muhakemeyi öğrenmek sizi sadece daha iyi bir filozof yapmakla kalmayacak aynı zamanda daha inandırıcı edici birisi yapacak. İnsanların dinleyeceği birisi. İkna edici birisi. Yani, evet, bu yetenekler ile hayatınızla ne yapmak istiyorsanız olun size yararlılar.

Bu yüzden nasıl tartışılacağını bilseniz iyi olur.

[…]

 

-oOo-

 

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►