felsefe

Kartezyen Şüphecilik Nedir? (Crash Course Philosophy #5) | Video

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►

 

Crash Course’un felsefe serisinin beşinci videosunda, Hank, tıpkı bir matrix içindeki kişiler için geçerli olabileceği gibi, bizim de dış dünya hakkındaki bilgilerimizden nasıl emin olabileceğimiz ve şüphe duymadan sahip olabileceğimiz bilgileri olup olmadığı gibi konulara eğilen Kartezyen şüpheciliğini inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Felsefi açından düşünmeniz için bir film: Matrix.

Kayganlaştırıcı jelin içinde yüzen insanları hatırlıyor musunuz? Tüpler ve kablolar onları hayatta tutuyor ve onların beyinlerini yanıltarak bizim bildiğimizi zannettiğimiz dünyayı yaşadıklarına inandırıyordu.

20 yıllık bir spoiler alarmı: O insanların bazıları dünyanın ıssız bir çöplük olduğunu ve aslında hayallerinde yaşıyor zannettikleri insanların sadece beyinlerine gönderilen yalanlar olduğunu öğrendi.

Bazı “seçilmişler” bu illüzyondan kurtuldular fakat bunlardan bazıları gerçek dünyada çok mutsuzlardı o kadar ki illüzyona geri döndüler. Fakat Neo -ve onun gibi kalıp savaşmayı tercih eden diğerleri- filmin felsefi kahramanlarıydılar. Onlar huzur ve mutlulukları pahasına hakikati öğrenmeyi tercih ettiler.

Matrix’i izledikten sonra kendinizi şunu merak ederken bulabilirsiniz :Bu gerçek olabilir mi?Gerçekten de tamamıyla başka birinin hayal ürünü olan ve “gerçeği” ayırt etmemizin hiçbir yolu olmayan bir dünyada sıkışıp kalmış olabilir miyiz?

Eğer merak ettiyseniz böyle şeyleri merak eden ilk insan siz değilsiniz. Aslına bakarsanız orijinal Neo, yani gerçekten hakikati savunmak için matrix illüzyona savaş açan kişi, bir 17. yüzyıl matematikçisiydi. Adı, Rene.

[…]

 

-oOo-

 

◄ Bir önceki bölüm Bir sonraki bölüm ►