felsefe

Anselm ve Tanrı Argümanı (Crash Course Philosophy #9) | Video

 

Crash Course’un felsefe serisinin dokuzuncu videosunda, Hank, din felsefesine giriş yapıyor ve Anselm, Gaunilo, Kant ve Wisdom’un fikirlerini inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Din hakkında ciddi bir konuşma yapmamızın zamanı geldi.

Din felsefesi genellikle teoloji ile karıştırılır, ki bu mantıklıdır, çünkü ikisi de konu olarak Tanrı ve dini ele alır. Ancak teoloji Tanrı’nın var olduğunu varsayarak işe başlar, ve ardından neyin geldiğini araştırır. Ya da Tanrı inancından doğan felsefi problemleri çözmeyi deneyebilir. Ancak teolojide masaya hiç bir zaman konulmayan şey basitçe tanrıya inanmamaktır. Ateizm bir seçenek değildir.

Din felsefesi çalışmalarını teolojik olandan ayıran şey budur.

Filozoflar hiç bir şeyi olduğu gibi kabul etmezler – ve bu dini inancı da kapsar. Her şey tartışmaya açıktır, ve her şeyin bir argümana ihtiyacı vardır. Yani, hiç bir alan dokunulmaz değildir, ve bu kutsal inançlarınızın incelenmesinin ve kanıtlanmasının gerektiği anlamına gelir. Bazı insanlar dinin argümanlara ihtiyacımız olmadığı bir alan olduğunu söyler – iman tek başına yeterlidir. Ancak filozoflar imanı bir cevap olarak kabul etmezler.

Sonuçta, Ay’ın yeşil peynirden oluştuğuna dair bir inancım olabilir. Ne olmuş yani?

İman tanımı gereği kanıtlanamaz, ki bu da felsefi perspektiften onu değersiz kılar. Yani, eğer bir teist iseniz, şimdi dini inançlarınız için biraz gerekçe sunmanın zamanı. Ve eğer bir ateist iseniz, sizin de dikkat gösterme zamanınız. Kimse muaf değil – hepimizin bu argümanlara özen göstermesi gerekir, çünkü din oldukça önemlidir.

Tarihi şekillendirmekte dini inançtan daha etkili bir çok şey düşünebilir misiniz?

Muhtemelen hayır. Yani eğer temellerine inebiliyorsak, inmemiz gerekir.

[…]

 

-oOo-