felsefe

Tanrı Fikri Nedir (Crash Course Philosophy #12) | Video

 

Crash Course’un felsefe serisinin on ikinci videosunda, Hank, din felsefesindeki Tanrı fikrini inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Tanrının varlığına dair argümanlara bakarak yeterince zaman harcadık. Ancak henüz tanrı hakkında bir şey söylemedik. Örneğin, neye benziyor? O bir erkek mi? Doğrudan Marvel kahramanlarına mı benziyor yoksa daha çok DC adamı mı? Salsasını kişnişsiz mi kişnişli mi tercih ediyor? Örneğin ben mısır severim! Steven Universe’deki favori kristal taşı kim?

Sanırım bu tarz sorular sadece oldukça kişiselleştirilmiş ve antropomorfik bir tanrı için geçerlidir. Ancak tanrının geleneksel resmi -kabul edilen, hatta farz edilen, Judeo-Hristiyan geleneğinden, bugünkü zamanlara kadar- mutlak tanrı dediğimiz tanrının sahip olduğuna inanılan bazı kutsal özelliklere sahiptir. Şimdi bir saniye duralım ve bu tartışmanın tek bir tanrı üzerine olduğunun farkına varalım; Yahudi, Hristiyan ve Müslüman yazıtlarında karşımıza çıkan tanrı.

Tabii ki, çoğu insan bir çok farklı tanrıya inanır, ve hepsinin kendine özel sıfatları vardır. Biz bu tanrıya odaklanıyoruz çünkü tüm bu konuştuğumuz felsefecilerin hakkında çalıştığı tanrı o. İnandıkları ya da inanmadıkları tanrı.

Augustine ve Thomas Aquinas gibi Plato ve Aristo‘nun yazılarından etkilenen felsefeciler şu an hala teistler arasında yaygınca savunulan genel kutsal özellikleri ortaya attılar. Ve bu görüşte, tanrı mutlak bilgedir, ki bu onun bilinebilecek her şeyi bildiği anlamına gelir. Aynı zamanda mutlak kudretli ya da her şeye gücü yetendir. Onun mutlak iyi olduğu, ya da kusursuz iyiliğe sahip olduğu söylenir. Ayrıca o zamanın ve mekânın ötesindedir -bu da onun her yerde ve her zamanda var olduğu anlamına gelir.

Şimdi, bu özelliklerin hiçbirinin esasında İncil’de bahsedilmediğni not etmekte fayda var. Ancak Aquinas gibi felsefeciler eğer tanrı mükemmelse, durumun böyle olması gerektiğine vardılar. Ve bu felsefeciler de, onları verildiği gibi aldılar. Sorun ise, bu sıfatların yakından incelenmesi, bazı ince bulmacaları ortaya çıkarıyor. Hayır, sözümü geri alıyorum. Onlar gerçekten, çok zor bulmacalar.

[…]

 

-oOo-