bilim

Ateş Nedir? (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda, ateşin ne olduğunu ve neden göründüğü gibi göründüğünü inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Biz ateşin organik materyal ve havanın yanmasından kaynaklandığını biliyoruz. Ama yine de ateşin ne olduğunu merak etmiyor musunuz? Neden gaz alevi mavi ve odun ateşi turuncudur? Ve alevler neden böyle büyüleyici bir şekilde hareket eder?

Kimya bize yanmanın tarifini verebilir. Ama ışık gösterisinin tamamı fiziktir. Alev temiz bir şekilde yandığında (gaz alevi, pürmüz lambası veya mum gibi), ısı, atomik geçişler ile molekülleri (genellikle soluk mavi) ışık salmak için uyarır.

Bu kuantum mekaniğidir!

Şimdi, yakıt saf değil ve tamamı yanmıyorsa (yani odun veya kömür ateşi veya mum alevinde olduğu gibi), yine de biraz mavi ışık vardır ama siz göremezsiniz çünkü is ve duman parçacıklarının ışığı tarafından bastırılır – bunlar kırmızı ve sıcak bir şekilde parlar.

Peki sıcak nesneler neden parlar?

‘Kara cisim ışıması’ ile bilinen bir süreç, tüm nesnelerin, sıcaklıklarına bağlı bir renk ile ışık yaymalarına neden olur. Arkadaşlarınızın parladığını görmemenizin neden ise, görünen ışık yaymayacak kadar serinkanlı olmalarıdır – bizler kızılötesinde parlarız. Ancak lav, sıcak bir demir parçası veya bir köz, o tanıdık kızıl-turuncu ışıkla parlayacak kadar sıcaktır.

Peki alevlerin yukarı doğru sürünen diller şeklinde olmasının nedeni nedir?

Kütleçekimi!

Sıcak havanın yükselmesine neden olan şey, Dünya’nın çekimidir ve bu taşınım, alevlerin o bildik şekilde olmalarına neden olur. Kütleçekimsiz ortamda bir kibrit yakarsanız, alev dışarı doğru bir balon gibi yayılır – ne tarafa gitmesi gerektiğini söyleyen hiçbir şey yoktur, o da her yöne doğru gider!

via GIPHY