bilim

Uzaklık ve Özel Görelilik: ‘Yarın’ın Uzaklığı Nedir? (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda özel görelilikteki zaman boyutunu, uzay boyutları şeklinde ele alarak, gelecekteki bir noktanın “uzaklığının” nasıl hesaplanabileceğini inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

“Yakın” ve “uzak” derken, gerçekte ne demek istiyoruz? Uzaklık, bir anlamda, iki nokta arasının kat etmenin ne kadar zor olduğunun bir ölçüsüdür. Buradan, oraya gitmek ne kadar zorsa, “orası” o kadar uzaktadır. Bu, çok boyutlu uzaklıklar hakkında düşünmeyi kolaylaştırır.

İki uzay boyutu söz konusu olduğunda, bir mil kuzeyde ve bir mil doğuda olan bir nokta, yalnızca bir mil doğruda olan bir noktadan daha uzaktadır – bu ilk noktaya ulaşmak daha zordur.

Peki, bir uzay ve bir zaman boyutu varsa? Bu da kolay!

Bir mil doğudaki bir noktaya 10 dakika içinde ulaşmak, aynı noktaya 10 saat içinde ulaşmaktan çok daha zordur. Dolayısıyla bir mil doğu ve gelecekte 10 dakika sonrası, bir mil doğu ve gelecekte 1 gün sonrasından çok daha uzaktadır; ve bir mil doğu ve Şimdi’ye ulaşmak imkânsızdır – burası ulaşılamayacak kadar uzaktır!

Ama bekleyin! Bu 10 dakika sonrası, 10 saat sonrasından daha uzak anlamına geliyor! Bu tuhaf değil mi?

Aslına bakarsanız tuhaf – ama evren bu şekilde işliyor: Özel görelilikte, daha uzun süre, daha kısa uzaklık anlamına geliyor! Dolayısıyla zamandaki uzaklık [yani süre], negatif! Ve eğer doğuya ve geleceğe doğru negatif süre ve pozitif uzaklık birbirini götürecek şekilde yolculuk edebilirseniz, toplam uzaklığınız sıfır olacaktır; ve bu, ışık hızında gidiyorsunuz demektir!

Öyleyse Yarın’ın uzaklığı nedir? Düşündüğünüzden daha yakın…

 

-oOo-