bilim

Karanlık Enerji Nedir? (MinutePhysics ft. Sean Carroll) | Video

 

MinutePyhsics ve Sean Carroll bu videoda karanlın enerji ve evrenin genişlemesi gözlemlerini inceliyorlar.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Uzun zamandır evrenin genişlemekte olduğunu biliyorsunuz. Uzaktaki galaksilere baktığınızda bizden uzaklaştıklarını görürsünüz ve daha uzaktaki galaksiler daha hızlı uzaklaşırlar.

Aslında bu galaksilerin bizden uzaklaşmasına sebep olan bir patlamaya işaret değildir. Her galaksi diğerlerinde uzaklaşacak şekilde hareket eder. Uzayın kendisi büyümektedir. Ama evrenin genişleme hızının azalmasını beklersiniz. Bu galaksilerin kütleçekimleri var ve her biri diğerlerini etkiler, bu nedenle de evrenin genişlemesinin zamanla azalacağını düşünürsünüz.

Bu nedenle, 1998’de galaksilerin hızlarının arttığını fark etmemiz bizim için büyük sürpriz oldu. Bugün bir galaksiye baktığınızda bizden uzaklaştığını görürsünüz ve ertesi gün baktığınızda ise daha da hızlı uzaklaştığını. Biz bunu evrenin ivmelenmesi olarak adlandırıyoruz.

Ama kafamız tamamen karışmış değil, bize Einstein tarafından verilen güzel bir kuramsal modelimiz var. Fikir şu: boş evrende dahi bir vakum enerjisi yada karanlık enerji diye adlandırdığımız bir enerji var. Ve bu vakum enerjisi uzayı iter ve uzaktaki galaksilerin bizden giderek daha hızlı uzaklaşmasını sağlar.

Kuramsal kozmologlar neler oluyor olabileceğini anlamaya çalışıyorlar. O şey gerçekten vakum enerjisi mi? Ya da onun bir varyasyonu mu? Veya çekim kuramımızın yani Einstein’ın genel görelilik kuramının bir modifikasyonu mu?

Eğer vakum enerjisi doğru cevap ise, evren genişlemeye devam edecek. Galaksiler bizden uzaklaşacak ve evren kademe kademe daha yalnız, daha kara, daha boş bir hal alacak.

 

-oOo-