bilim

Neden Pembe Işık Yoktur? (MinutePhysics) | Video

 

Hiç “pembe ışık neden yok?!” diye düşündüğünüz oldu mu? Bizim olmadı ancak MinutePhysics’in olmuş ve bu videosunda pembe rengin nereden geldiğini açıklıyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Bize, gökkuşağındaki renklerin farklı dalga boylarındaki görünür ışığa karşılık geldiği öğretildi – Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor…

Peki ya pembe renk nerede? Bunların arasında değil. Pembe ışık, basitçe yok. Peki o zaman pembe nasıl oluşuyor?

Pembe ya da magenta ya da eflatun ya da fuşya ya da nasıl adlandırıyorsanız, tek başına var olamaz. Bu rengin oluşması için biraz kırmızı ve mavi gerekir, yani gökkuşağının her iki ucundaki renkleri beynimiz bir arada tek bir renk olarak görür.

Gökkuşağını bir renk çemberi gibi yuvarlarsanız, kırmızı ve mavi arasında bir boşluk kalır. Bu boşlukta bizim göremediğimiz, kızılötesi, morötesi, mikrodalga, radyo dalgası, x-ışını gibi dalga boyları yer alır. Ancak bu dalgaboylarının hiçbirini göremediğimiz için, tüm bu bizden gizli olan kısmı pembe ile değiştiririz.

Ve pembeden ışık bağlamında bahsederken, pembeyi muhtemelen “eksi yeşil” şeklinde adlandırmamız gerekir çünkü pembe, beyaz ışıktan yeşil çıkarıldığında geriye kalan renktir.

 

-oOo-