film

Real Steel: Tanrısal makinaların yükselişi

Real Steel, pek de uzak olmayan bir gelecekte, yani robotların boks yapacak kadar geliştiği, ancak başka herhangi bir gelişmenin olmadığı kadar gelecekte geçen bir bilimkurgu/aksiyon türünde bir film. Film aynı zamanda hayatındaki her konuda sorumsuz ve şuursuz olan Charlie ile, doğmadan önce terk ettiği oğlu Max’in yıllar sonra nasıl yeniden bir araya gelemediklerini anlatıyor.

20161030_real_steel_fig01

Fig.1. Posterde yer verilmemiş olmasına rağmen, filmde maalesef bir de velet var

Aşağıda, filmin sorumsuzluğun ve vurdumduymazlığının ayrıntılı bir özeti mevcut, bu nedenle eğer bir şekilde sırf robotlar birbirini pataklıyor diye -ki bence geçerli bir neden- filmi izlemek konusunda kararlıysanız, burada durmanızı tavsiye ederim.

 

 

—SPOILER—

 

 

Chalie’yi filmin başında, iyi günlerini geride bırakmış, kasaba panayırlarında robotuyla gösteriler yaparak hayatını kazanmaya çalışırken buluyoruz. Kısa bir telefon görüşmesinden ise, 30.000 dolar borç içinde olduğunu öğreniyoruz. Gösterinin kapsamında, Charlie’nin robotu ile bir boğanın dövüşmesi gerekiyor; buradan kolayca anlaşılacağı şekilde, filmin gelecek vizyonunda, robotik konusunda yaşanacak gelişmelerin, hayvan haklarına etkisi olmayacağını görüyoruz.

Yaklaşık 350 kg’lık bir boğa ile dövüşmesi gerekirken, mevcut boğanın bundan göz kararı yaklaşık 4 kat iri olması, Charlie’yi yıldırmıyor, bilakis, kendisi de Charlie’nin 4 katı olan Ricky ile 20.000 dolarlık bir bahse giriyor. Dövüş sırasında, kontrol ettiği robotu takip etmektense, milletin karısını, kızını kestiği için, boğa, robotu hacamat ediyor.

20161030_real_steel_fig02

Fig.2. Dövüşe konsantre olmuş olsaydı, filmin yaş sınırı oldukça farklı olacaktı

Charlie, toplam 50.000 dolar borcu ile, olay yerinden hızlıca kaçarken, 11 yıl önce hamileyken terk ettiği eski sevgilisinin öldüğünü, bu nedenle oğlunun vesayetinin kendisine kaldığını öğreniyor. Vesayetten vazgeçmek üzere, yola çıkıyor.

Vesayet konusunun görüşüldüğü mahkeme sahnesinde ise, Max’in teyzesinin, vesayetini almak istediğini, ve altı defa tekrar etmesi üzerine zengin olduklarını anlıyoruz. Bu ve borçları yüzünden peşinde olan silahlı kişiler, Charlie’nin aklına, vesayet karşılığında para istemek fikrini getiriyor.

20161030_real_steel_fig03

Fig.3. Kadrajın dışında kalan mahkeme salonunun tamamı da som altından

Charlie ve Marvin, 50’si şimdi, 50’si ise Marvin ile eşinin çıkmaları gereken bir seyahatten döndüklerinde ödenecek şekilde gizlice anlaşıyorlar. Böylece, Charlie ve Max bir arada kalıyorlar ve Charlie’nin borçları, bir süre için sıfırlanmış oluyor.

Charlie ile Marvin arasındaki anlaşma gizli olduğu için, Marvin ödemeyi sokağın ortasında yapıyor, ve Max bunu fark ediyor. Buradan Max’in, diğer iki karakterin aksine gerizekâlı olmadığını anlıyoruz. Ancak Max de, karakterinin %100’ünü genetik olarak babasından almış olduğu için, şaşırmak veya üzülmek yerine, paradan kendi payını talep etmekle yetiniyor. Charlie, bunu kabul etmiyor.

20161030_real_steel_fig04

Fig.4. “Gizli anlaşmanızı, bu mesafeden rahatlıkla görebiliyorum”

Şimdi bir miktar parası olan Charlie, 45.000 dolar karşılığında derhal, Noisy Boy adlı, bir zamanlar meşhur olan robot satın alıyor. Sesli komutla hareket eden robotu kontrol etmeye çalıştığı 30-40 saniye boyunca iki şey anlıyoruz.  1. Charlie’nin boksör robotların kontrolleri konusunda pek bir fikri yok . 2. Max’in var.

20161030_real_steel_fig05

Fig.5. Hugh Jackman yine de karakteri filmden çıkarmak için elinden geleni yapıyor

Noisy Boy ile, yeraltı dövüşlerinin yapıldığı bir yerde, Max’in, robotun kontrolleri konusunda bir şey bilmediği için, daha kolay bir dövüş ile başlaması konusunda ısrarına kulak asmadan, dövüşe katılıyor ve Noisy Boy parça parça oluyor. Kafasını 400 dolara satıp, yedek parçalar bulmak üzere bir hurdalığa gidiyorlar.

20161030_real_steel_fig06

Fig.6. Quick save ve quick load’un da anlatıldığı tutorial’ı atlamak iyi bir fikir değildi

Hurdalıkta, kullanabilecekleri yedek parçalar ararlarken, tesadüfen, toprağa gömülü bir halde, filmin tanrısal makinası olan Atom’u buluyorlar. Charlie, bunun bir egzersiz robotu olduğunu, dayanıklı olacağını fakat gerçek dövüşlerde bir işe yaramayacağını söylüyor. Ancak Max ikna olmuyor ve robotu kendisi taşıyarak getiriyor.

20161030_real_steel_fig07

Fig.7. Çöplerden neler bulabileceğinizi bilseniz şaşırırdınız

Kaybettiği bu dövüş ile Charlie, kendi 50.000 dolarlık borcunun yanında, kiraladığı mekânın parasını ödemediği için, Bailey de babasından kalan spor salonunu kaybetme riski ile baş başa kalıyor. Fakat Charlie, 11 yaşında bir çocuğun dahi kolayca fark edebileceği kadar şuursuz olduğu için, Bailey, Noisy Boy’u ücretsiz tamir etmeye ikna olmuyor. Charlie, borç istemek üzere, robot dövüşlerinin yapıldığı mekâna geri gidiyor.

Burada Max, diğer bir dövüş robotu olan Zeus’u görüyor.

Şampiyon burada. Zeus burada. Zeus! Hiç kimse bu canavara karşı iki raunt dayanamadı. İki raunt! Zeus, tüm zamanların en büyük boksörü. Tüm zamanların. Bu kadar. İyi geceler!

20161030_real_steel_fig08

Fig.8. Diğer adı Megatron olan Zeus, Ortadoğuda kullanılan bir askeri model modifiye edilerek üretilmiş

Buradaki tanımlamadan Atom’un Zeus’a karşı hiç şansı yok sanabilirsiniz. Ancak bir sonraki sahnede, Zeus’un sahibinin Rus, tasarımcısının da Çinli olduğunu öğrendiğimizde, tanrısal makinaya karşı hiç şansı olmadığını açıkça anlıyoruz. Yoksa nasıl boktan bir dünyada yaşıyor olurduk.

20161030_real_steel_fig09

Fig.9. Rakipleri, zengin, zeki, disiplinli, donanımlı olmalarına rağmen, Amerikalı olmamak gibi ezici bir dezavantaja sahipler

Charlie borç alamayınca, ayrıca Max durmadan başının etini yediği için, onu daha da yeraltı olan bir dövüş alanına götürüyor. Buradaki dövüşte görüyoruz ki, Atom için söylenen “dayanıklı olma” aslında bir çeşit ölümsüzlüğe karşılık geliyor. Charlie’nin yönetimi ile rakibini yeniyor. Elbette, tek elinin yerinde balyoz olan bir robot tarafından zarar verilemiyor olmasının, dev boks endüstrisi tarafından, robotu çöpe atan eski sahibi tarafından, robot üreticileri tarafından, bu robota karşı egzersiz yapmış olan robot sahipleri tarafından nasıl fark edilmemiş olması, filmdeki ikinci tanrısal makinamızı oluşturuyor.

20161030_real_steel_fig10

Fig.10. Filmdeki en kırık tipler bile, Charlie’nin aksine borçlarına tamamen sadık

Max, Noisy Boy’da bir halta yaramamış olan ses kontrol sistemini, Atom’a aktarıyor ve bunun arkasından gelen sahneler boyunca, Atom’un ölümsüzlüğünün oldukça kullanışlı olduğu ortaya çıkıyor ve Charlie, filmin başından beri ilk defa uzmanlık alanı olan bokstan para kazanmaya başlıyor.

Başarıları, elbette zengin Rusların ilgisini çekiyor ve robotu satın almak istiyorlar. Charlie her zamanki salaklığıyla, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye çalışırken, Max bunu kabul etmiyor. Twin Towers adlı, profesyonel bir ekip yönetimindeki robotu bir güzel pataklıyorlar ve Max, ringden Zeus’a meydan okuyor.

20161030_real_steel_fig11

Fig.11. Twin Towers ekibinin 10 yıl önce çöpe attıkları robota karşı müsabakaları filmin en ironik sahnesi

Maç sonrasında, Charlie, filmin başında dolandırdığı Ricky ve arkadaşlarından bir güzel dayak yiyip, parasının bir kısmını kaptırıyor. Her durumda yanlış olan seçimi yapmayı başaran Charlie, burada da namağlup tanrısal makinayı bırakıp, Max’i, üvey anne babasına teslim ediyor. Marvin’den alacağı ikinci 50.000 dolardan da vazgeçiyor.

20161030_real_steel_fig12

Fig.12. “Senin paranı istemiyorum Marvin… Hangi diğer yarısı, hepsi elinde işte”

Daha sonra ise Bailey ile yaptığı kısa bir konuşma sonrasında, fikrinden tamamen vazgeçiyor ve Max ile birlikte, Zeus ile dövüşmeye karar veriyor.

Dövüş sırasında, Atom’un ses ile komut sistemi bozuluyor ve filmdeki üçüncü tanrısal makine olan, eski bir teknoloji olduğu için diğer robotlarda bulunmayan, Atom’un hareket takip sistemi sayesinde, şimdiye kadar hiçbir robotun ikinci raundu göremediği Zeus’u son raunda kadar pataklıyorlar.

20161030_real_steel_fig13

Fig.13. Baba, oğul ve kutsal ruh. Özellikle kutsal ruhun ölümsüzlük özelliği çok işe yarıyor.

Puanlama sonucunda müsabakayı yine de Zeus kazanıyor. Ancak Atom, rakiplerinin disiplini, açıkça daha ileri teknolojisi, muhtemelen disiplinli ve ekip işi yapabilen iğrenç rakiplerine rağmen “halkın kahramanı” olarak seyirciler tarafından selamlanıyor.

20161030_real_steel_fig14

Fig.14. Bir de şöyle düşünün: Çöplükte bunu bulsalardı, 3. Dünya Savaşını izleyecektik

Sonuç olarak, film, Amerikan rüyasından vazgeçmeyen, disiplinsiz, kumar düşkünü, borçlu olduğu kişilerden borç istemeye devam eden, ailesine arkasını dönen, bunu düzeltmeye çalıştığında dahi, sorunla ilgisiz yollardan yapan kişilerin hayatında eksik olanın yalnızca üç adet tanrısal mucize olduğu kanıtlanmış bir şekilde sona eriyor. Sanırım başka türlü de olamazdı.