haberteknoloji

Beyin implantı ile dokunma hissi yeniden oluşturulabiliyor

Araştırmacıların, gerçirdiği bir trafik kazasındaki yaşadığı omurga yaralanmasından sonra göğüsten aşağısını hissedemeyen Nathan Copeland’ın beynine yerleştirilen bir implant ile dokunma hissini yeniden oluşturmayı başardığı belirtiliyor.

Copeland, doğrudan beynine bağlanmış olan zihin ile kontrollü robotik bir kolun parmaklarına uygulanan basıncı, dokunma olarak hissedebiliyor. Copeland yaşadığı hissi “Bazen elektriksel, bazen basınç hissi… Fakat çoğu zaman hangi parmağıma dokunulduğunu tam olarak hissedebiliyorum. Hissettiğim, parmaklarıma dokunulması veya itilmesi gibi” olarak tarif ediyor.

Bu hissi yaratmak için 2015’te Copeland’ın beynine, dokunmanın kontrol edildiği somatosensori korteks bölgesine, “gömlek düğmesinin yarı büyüklüğünde “iki adet çip yerleştirilmiş. Her iki çip 2 mikron genişliğinde 32 iğne benzeri eletrotu bulunuyor. Bu çipler sayesinde, omurilik baypas edilerek, beyin doğrudan uyarılmış oluyor.

20161014_beyin_implanti_ile_dokunma_hissi_geri_geliyor_fig01

Kullanılan 2 mikron genişliğindeki çiplerin dış görünümü

Dokunma hissini, hareket hissi ile birleştirmek için, Copeland’ın beyninde, istençli hareketleri kontrol eden motor korteks bölgesine de bir çift çip yerleştirilmiş. Böylece, Copeland robotik bir kolu hareket de ettirebiliyor. Araştırmacılar bu an iki hissi bağlantılandırmaya çalışıyorlar.

Pittsburg Üniversitesi’nden Araştırmacı Robert Gaunt’un belirttiğine göre bu teknolojinin yaygın kullanımı için henüz erken. Örneğin ekipman dışarıda kullanılabilmesi için çok büyük. Kanada Calgari Üniversitesi’nden araştırmacı Zelma Kiss’e göre, yapılan çalışma ve alınan sonuçlar, bu tür bir tedavi yönteminin prensipte gerçekleştirilebileceğini kanıtlıyor.

Kaynaklar:

Live Science, IEEE Spectrum