haber

Biliminsanları karbondioksit’i ethanol’e çevirecek bir yöntem keşfetti

Tenesse’de bulunan Oak Ridge Laboratuvar’ı Enerji Bölümünde çalışan biliminsanları, CO2’i, küçük miktarda karbon, bakır ve azot’dan oluşan bir katalizörün, nano-püstürkmeleri ile ethanole çevirecek elektrokimyasal bir yöntem bulduklarını açıkladılar. Nano-üretim ve katalizör kullanımı içeren yöntemin kazara bulunduğu açıklandı.
20161021_co2_fig01

Fig.1. Ekip petrol şirketlerinden tehtidler almaya başlamış olmalı (görsel: Oak Ridge National Laboratory)

Yapılan açıklamada, bulunan tepkimenin uzun ve karmaşık tepkimelerden oluşan bir zincire ait ilk basamak olmasının beklendiği, ancak katalizörün tüm tepkimeyi kendi başına gerçekleştirdiği söylendi. Tepkimede kullanılan sıradan maddelerin, nanoteknoloji ile düzenlenmelerinin, platin gibi pahalı maddelerin kullanılmasının önünüe geçtiği ve aynı zamanda yan tepkimeleri sınırladığı belirtiliyor.

20161021_co2_fig02

Fig.2. Keşfedilen yöntem pahalı katalizörler yerine nano dizilişleri değiştirilmiş karbon, azot ve bakır kullanılmış (görsel: Oak Ridge National Laboratory )

Yakıtların kullanılması ile ortaya çıkan ve iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından biri olan karbondioksitin yalnızca bir katalizör ile yakıta çevrilmesinin çevre açısından önemli bir keşif olduğu kaydediliyor. Tepkime şu an için %63 verimle gerçekleşirken, ucuz ve kolay ulaşılır bir çözüm haline gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

Kaynaklar: IFLScience, Oak Ridge National Laboratory