haberteknoloji

Gerçeğinden daha verimli yapay yaprak üretildi

Harvard University Kimya ve Kiyasal Biyoloji bölümünden Pamela A. Silver ve Daniel G. Nocera liderliğindeki biliminsanları, bitkilerin, güneş ışığı havada bulunan karbondioksit ve suyu birleştirerek gerçekleştirdikleri fotosentez sürecine benzer bir şekilde çalışan yapay bir yaprak ürettiler. Bionic Leaf 2.0 olarak adlandırılan yapay yaprağın, doğal olanından 10 kat daha verimli olduğu söyleniyor.

20161025_yapay_yaprak_figure01

Fig.1. Böylece ormanları yok ederken, kendimize verdiğimiz hasarı azaltacağız

Yapay yaprağın çalışma şekli, su içinde bulunduğu sırada ışığa maruz kaldığında su içerisinde bulunan hidrojen ile oksijeni ayıran fotovoltaik hücreler ile, buradan ortaya çıkan hidrojeni karbondioksit ile birleştirerek biokütle ve yakıta dönüştüren bir çeşit bakterinin bir arada çalışmasından oluşuyor.

2015 yılında üretilen benzer bir sistemde kullanılan katalizörün, sistemdeki bakterilere zarar vermesi problemini çözen bu yeni sistem, bitkilerin güneş enerjisini biyokütleye çevirme verimliliğinin %1 olmasına karşılık, %10 verime ulaşıyor.

İlerleyen süreçte üretim maliyetlerinin düşürülmesinin, bu yeni tür güneş enejisi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayabileceği kaydediliyor. Nocera, “Bu tür bir sistemin evinizin çatısında kurulu olduğunu düşünün. Aracınızda kullanacağınız yakıtınızı evinizde üretiyor olursunuz” diye belirtiyor.

Kaynaklar: Popular Science, Science