haber

Gözlerinizle fotoğraf çekip internete yüklemek ister miydiniz?

Sprawl serisini okuyan herkes, aşağı yukarı beş sayfada bir yeniden tasvir edilen, Molly Millions’ın gözlerini bilir. Geliştirilen diğer uzuvları ile birlikte, Molly’nin gözleri, romanlardaki karakterler dahil hepimizi gelecekte var olması muhtemel yapay vücut parçaları konusunda düşündürmüştür.

20161025_artificial_eyes_fig01

Fig.1. Molly Millions’ın gözleri. Arkaplanda görüntüyü işleyen ekran kartı kısmen görülebilir (görsel: conzpiracy)

Özellikle oldukça karmaşık ve kırılgan yapısı ile insan gözleri, “indirgenemez karmaşıklık” ile evrim karşıtlarının da sık kullandıkları argümanlardan birini oluşturuyor. Aşamalı bir evrim süreci ile ortaya çıkmış olan insan gözleri, tüm karmaşıklığına rağmen, hem hızla ilerleyen teknolojinin görünür kıldıkları, hem de doğada bulunan diğer canlılara gözlerin bazı özellikleri ile beraber düşünüldüğünde ise, yetersiz bir organ olarak dahi görülebilir.

Benzer şekilde düşünen MHOX Design tasarımcıları, yakın gelecekte, bioprinting ve biohacking olanakları ile gerçekleştirilebileceğini düşündükleri, hem tedavi amaçlarıyla, hem de varolan biyolojik insan gözüne gelecek bir güncelleme olarak düşündükleri, EYE (Enhance Your Eye – gözünüzü geliştirin) adlı yapay gözler tasarlıyorlar.

20161025_artificial_eyes_fig02

Fig.2. Şimdilik “Normal”, “Sapık” ve “Porno site yöneticisi” olmak üzere 3 model düşünülüyor (görsel: MHOX)

MHOX Design tarafından tasarlanan modellerden HEAL, görüş konusunda rahatsızlığı bulunan kişilerde tedavi amaçlı, normal gözün yerini almak üzere tasarlanmış. ENHANCE modeli ile birlikte ise, hiper-retina özelliği ile yalnızca görme kapasitesi 15/10 seviyesine yükselmekle kalmıyor, aynı zamanda filtre özelliği ile görüş alanına estetik müdahale mümkün oluyor. En üst model ADVANCE ile ise özellikler arasında, görüntüyü kaydetme ve kablosuz olarak cihazlara yükleme özellikleri ekleniyor. Son iki modelde bulunan farklı özelliklerin, alınacak haplar ile aktive edilmesi düşünülmüş. Elbette “haplar ile aktivasyon” sistemi kana karışma süresi, etki süresi, ilaç etkileşimleri, aşırı doz, yan etkiler, birikim gibi cevaplanmamış sorular doğuruyor.

20161025_artificial_eyes_fig03

Fig.3. Haplar, Instagram’a günde 600 fotoğraf yükleyenler için 5 ve 19 litrelik sıvı halinde de satışa sunulacak (görsel: MHOX)

Yapay gözlerin, beyin ile sinirsel oalrak haberleşebilmesi için Deck adı verilen bir arayüz devresinin de cerrahi olarak yerleştirilmesi gerekiyor. Bu devre bir defa yerleştirildiğinde, bundan sonraki yükseltmelerin daha kolay yapılacağı belirtilmiş.

20161025_artificial_eyes_fig04

Fig.4. Göz ile doğrudan kayıt teknolojisinin yanında geliştirilen 256 zettabaytlık bir disk (görsel: Pingdom)

Elbette burada bahsedilen teknolojinin 2027 tarihinden önce kullanılabilir hale gelmiş olması beklenmemekle beraber, bioprinting teknolojileri ile daha ileriki tarihlerde, insanların kensilerine ait organlardan çok daha verimli, çok daha dayanıklı organlara sahip olabilecek olmalarını düşünmek abartılı olmaz.

Kaynaklar: Popular Science, MHOX