bilim

Bir Milyon Doların Ağırlığı Nedir? (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda basit yaklaşımlar ile aslında hakkında az şey biliyor göründüğünüz şeyleri nasıl hesaplayabileceğinizi inceliyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Düşünün ki bir ıssız bir adaya düştünüz ve internetiniz, kitaplarınız yok ve kötü bir dahi seni ancak bir milyon doların ağırlığını tahmin edebilirsen serbest bırakacağını söylüyor. Şanslısınız ki bir fizikçisiniz; bir milyon doların ağırlığını aklınızdan hesaplayabilirsiniz. Şöyle ki: Yaklaşım yaparak.

Bir doların ağırlığını bilmiyoruz, ancak ne büyüklükte olduğunu biliyoruz… Aşağı yukarı… Bir dolar (yazılarını okuyabileceğiniz açıda masaya koyduğunuzda) yaklaşık olarak 15 cm genişliğinde ve 5 cm derinliğindedir. Şimdi, yüksekliği (yani kağıdın kalınlığı) nedir? Bunu da bilmiyoruz, ancak paranın kağıttan yapıldığını biliyoruz, ve ayrıca Harry Potter kitaplarının yaklaşık 800 sayfa, yani 400 yaprak olduğunu da biliyoruz. Ve sanırım kitaplar yaklaşık olarak 5 cm yüksekliğindedir; böylece 80 yaprak 1 cm yapar.

Şimdi artık bir doların hacmini bulabiliriz. (15 cm genişlik) * (5 cm derinlik) * (1 cm’nin 80’de biri cm yükseklik) = 0,9 cm küp yapar.

Yine de kağıdın ağırlığını bilmiyoruz. Diğer taraftan 1 santimetre küp suyun 1 gram ağırlığında olduğunu biliyoruz. Ayrıca para likit (sıvı) bir mal olduğuna göre, bir santimetre küp dolar, 1 gram ağırlığındadır diyelim.

Dolayısıyla 0,9’u bir milyonla çarpalım, ve işte: Bir milyon dolar 900 kilogram veya 2000 libredir.

Öyleyse fizikte, yaklaşımların önemi nedir? Yaklaşık olarak ne bulacağınızı bilmediğiniz bir hesaplama ile iki ay uğraşmak yerinde değildir. Ayrıca buradaki gibi bazı yaklaşımlar oldukça doğru olabilir: ABD Hazinesine göre, 1 milyon dolar, 1 ton paradır; kelimenin gerçek anlamıyla…

 

-oOo-