bilim

Bir Nükleer Savaşta Hayatta Kalabilir miydiniz? (Vsauce3) | Video

Bir sonraki bölüm ►

 

“Bunlar radyoaktif döküntü parçacıkları. Bu küçük parçacıklar bize önemli bir zarar vermezler. Ama nükleer bir saldırı olduğu zaman bunların milyarlarcası gökten düşer ve yeryüzüne yerleşirse, saldıkları radyasyon düştükleri yerde hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.”

Vsauce, ben Jake ve beni bulduğuna sevindim. Bombalar düşmeden önce seni bir daha görememekten korkuyordum. İşler artık çığırından çıktı. Biliyorsun, tahminlere göre dünyada on binin üzerinde nükleer silah bulunuyor. On bin! Ve bombanın büyüklüğüne bağlı olarak, 2,500 kadarı, bütün Kuzey Amerika’yı yok edebilir, ve 13,000 tane daha fazlası tüm gezegeni yok edebilir…

 

Vsauce3 kanalından Jake, bu viedosunda bir nükleer savaştan sağ çıkıp çıkamayacağımızı inceliyor. Ancak asıl soru çok daha korkunç: “Kendine sorman gereken asıl soru saldırıdan sağ çıkıp çıkmayacağın değil; çıkmak isteyip istemeyeceğin.”

İnsanlık, tarihinde ilk kez kendisini tamamen yok edebilecek silahlara sahip. Teknoloji ilerledikçe hem bu silahların giderek daha kolay üretilmesi hem de yenilerinin ortaya çıkması bekleniyor. Bizi bir gün yıldızlara ve hatta ölümsüzlüğe taşıyacak teknolojinin bu şekilde kullanılmasına göz yumarsak, böyle bir geleceğe asla sahip olamayabiliriz.

 

İyi seyirler…

 

Bir sonraki bölüm ►