bilim

Ne Kadar Yaşayacaksınız? (Veritasium) | Video

 

10,000 yıl önce insan ömrü 30 yılın biraz üzerindeydi. 100 yıl önce bu sayı 50’ye yaklaştı, ve eğer son birkaç on yıl içinde dünyanın kalkınmış bir bölgesinde doğduysanız, ömrünüz tahminen 80 yıldır. Tabii ki yaşlanma sürecinizi geciktirecek büyük bir buluş olmadığını varsayarsak, ve bu çok kötü bir varsayım olabilir.

National Geographic’te, GE [isimli şirket] ile geliştirilmiş bir belgesel var ve belgeselin yaratıcıları benim yaşlanma konusundaki görüşlerimi sunmak istediler. Baş araştırmacı Dr. Fiona Ginty ile konuşmak için GE Global Araştırma Merkezindeyim.

Yaşlanma, bir hastalık olarak tanımlanmıyor. Yani, tanımladığımız, diyabet, kalp krizi, Alzheimer gibi pek çok hastalık var, ve bunların sorumlusu yaşlanma olabilir. Ancak yaşlanmak henüz doğal bir gibi görünüyor çünkü bu doğuştan yaşadığımız bir şey. Bizi bir süreliğine daha iyi hale getiriyor. Daha büyük, daha güçlü, daha hızlı, daha akıllı. Fakat sonra, hayatımızın bir noktasında tersine dönüyor ve bedenlerimizi çürütüyor ve aşındırıyor.

Peki neden? Neden yaşlanmak zorundayız? Neden bedenlerimiz çürümek zorunda?

 

Veritasium kanalından Derek bu videosunda yaşlanmanın ne olduğu ve vücudumuzdaki ne tür mekanizmalar sonucunda gerçekleştiği gibi başlıklara değiniyor. Ve umuyoruz ki, insanlığın ölümsüz olacağı günler yakındır.

 

İyi seyirler…