bilim

Dünya’daki En Radyoaktif Yerler (Veritasium) | Video

 

Radyasyon korkunçtur. En azından birkaç cinsi. Demek istediğim şey, Geiger sayacım, telefonun, kablosuz modemin veya mikrodalga fırının yanındayken ötmüyor. Bunun nedeni, Geiger sayacının yalnızca iyonize radyasyonu ölçmesidir. Bu da atomlardaki elektronları kopartabilecek kadar güçlüdür.Bu, “sieverts” denen birimlerle ölçülür. Eğer tek seferde 2 sieverts’e maruz kalırsanız, büyük ihtimalle çok geçmeden ölürsünüz.

Ama biz genellikle çok daha düşük “iyonize radyasyon”a maruz kalıyoruz. Örneğin, muzlar potasyum açısından zengindir ve potasyumun bir kısmı doğal olarak radyoaktiftir. Dolayısıyla bir muz yediğiniz zaman yaklaşık 0.1 mikrosievert radyasyona maruz kalırsınız. Bu yaklaşık 1 sievert’in 10 milyonda 1’idir. Radyasyon dozunu ölçmek için 1 muz kullanalım. Bildiğiniz gibi insanlar muz yedikçe, biz de radyoaktif hale geliriz. Yani eğer muz yemiş birinin yanında yatarsanız, yalnız uyumaktan daha fazla radyasyon alırsınız.

Ancak ben olsam bundan endişelenmezdim çünkü bu miktar Dünya’nın kendi radyasyonu ile kıyaslanınca hiçbir şey. Şöyle ki, taşlardan, topraktan, havadan ve uzaydan bile radyasyon alıyoruz. Burada, Sidney’de radyasyon seviyesi saatte 0.15 mikrosievert civarında, ve bu da yaklaşık olarak 0.1 ila 0.2 arasındaki dünya ortalamasına eşit. Ancak Dünya’da ciddi şekilde yüksek radyasyonlu yerler mevcut.

Peki sizce, Dünya’da en çok iyonize radyasyona maruz kalan kişi kim?

 

Veritasium kanalından Derek bu videosunda Dünya üzerinde iyonize radyasyon miktarının ortalamanın oldukça üzerinde olduğu bazı konumları geziyor ve tanıtıyor, ve “içindeki potasyum nedeniyle muzun taşıdığı radyasyon cinsinden” ne kadar radyoaktif olduklarını belgeliyor.

Derek’in incelediği mekânlar arasında Marie Curie’nin çalışma odası, Einstein’ın dairesi, Çernobil ve Fukuşima bulunuyor.

 

İyi seyirler…