bilim

Yağmurda Yürümek mi, Koşmak mı Daha Az Islanmanızı Sağlar? (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda çağlardır insanlığın aklını kurcalamış sorulardan birine yanıt arıyor: Yağmurda yürümek mi, koşmak mı yoksa sabit durmak mı en az miktarda ıslanmanızı sağlar?

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

O soğuk, yağmurlu günlerde ceketinizi ya da şemsiyenizi unuttuğunuzda ve olabildiğince az ıslanmak istediğinizde yürüyerek yağmurda daha fazla zaman mı geçirmelisiniz, yoksa daha çok yağmur damlasına yandan çarpmansına neden olsa da koşmalı mısınız?

Yağmurdan tamamen ıslanmamışsanız ve su birikintilerine atlamıyorsanız, cevap basit. Bir yağmur damlasının yolundan çekildiğinizde başka bir yağmur damlasının altına geçmiş oluyorsunuz. Yani üstünüze düşen yağmur damlaları hızınızdan bağımsız olarak sabittir.

Başka bir bakış açısı olarak, yağmur damlalarının sabit olduğunu, sizin (ve altınızdaki dünyanın) yağmurun içinden yukarı hareket ettiğinizi düşünebilirsiniz. Üç boyutlu paralelkenarın hacmi eğimine bağlı olmadığından yatay olarak ne kadar hızlı hareket ederseniz edin her saniye üstünüze sabit miktarda yağmur damlası düşecektir.

Şimdi, eğer hareket etmiyorsanız, sizi ıslatacak tek şey üstünüze düşen yağmurdur. Ama hareket ediyorsanız aynı zaman yanlarınızdan yağmura maruz kalacak ve daha çok ıslanacaksınız. Yani herhangi bir zamanda yerinizde durursanız en az o zaman ıslanırsınız ve ne kadar hızlanırsanız o kadar fazla ıslanırsınız.

Ama ya bir A noktasından bir B noktasına gitmeniz gerekiyorsa? O zaman yerinizde durmak pek bir işinize yaramaz. Ve A noktasından B noktası arasında çarpacağınız yağmur damlası miktarı hızınızla değişmez – tıpkı bir kar küreyicinin küreyici kar miktarının hızına bağlı olmaksızın sabit miktarda kar küreyecek olması gibi.

Yağmurun içinde yürüme durumda, yine paralelyüzeyleri kullanarak çözüme ulaşabilirsiniz. Yani verilen bir zaman içinde, üstüne düşen yağmur miktarı ne kadar hızlı giderseniz gidin aynı miktarda olacaktır. Ve verilen bir mesafede yine ne kadar hızlı giderseniz gidin yandan çarpacağınız yağmur miktarı aynı olacaktır. Yani,

(Toplam ıslaklık) = (Saniyede üstünüze düşen yağmur) X (Yağmur altında geçirilen zaman) + (Metre başına yandan çarpılan yağmur) X (Katedilen yol miktarı)’dır.

Yani bir noktadan başka bir noktaya giderken olabildiğince kuru kalmak için, üstünüze düşen yağmur miktarını düşürmeye çalışmalısınız. Basit olarak, bu yağmurdan en hızlı şekilde uzaklaşmalısınız.

 

-oOo-