film

Automata (2014)

 
2044 yılında, Dünya’nın büyük bölümü, güneş patlamaları nedeniyle yaşanamaz hale gelmiş ve nüfusun %99.7’si bu sırada yok olmuştur. Geriye kalan 21 milyon kişi, korunaklı şehirlerde yaşamaktadır. ROC isimli şirket, çorak topraklarda çalışması ve buraları geri kazanabilmek için, Autómata Pilgim 7000 adlı bir robot modeli üretmiştir. Modelin iki adet protokolü vardır: 1. Robot, hiçbir canlıya zarar veremez; 2. Robot kendisini veya başka robotları tamir veya modifiye edemez. Jacq Vaucan (Antonio Banderas), ROC şirketinde görevli bir sigorta müfettişi olarak, kendi kendisini tamir ettiği idda edilen bir robotun peşine düşer. Ancak keşfettiği şey, basit bir kendini tamir olayından çok daha derindir.
 

 
Autómata, her ne kadar izlemesi keyifli ve akıcı bir film olmasına rağmen, alt türe büyük yenilikler getiriyor denemez. Filmin tartıştığı konular, tohumları bir defa atıldığında, yaşamın mutlaka bir yol bulacağı ve insan ile yapay olanın ilk karşılaşmaları olarak sayılabilir, ki bu noktalarda filmin başarılı olduğu söylenebilir. Canlılık, kazara veya değil, bir defa ortaya çıktığında, kendini devam ettirme hakkı var mıdır? Yoksa, biz insanlar olarak, gezegene ait tüm tasarrufu yalnızca kendi elimizde mi bulunduruyoruz?
 
Autómata, yapay zekâ film türüne büyük katkılarda bulunmuyorsa da, türün sevenleri tarafından, abartısız, doğal anlatımı ve var olan tartışmalara yaptığı katkılar nedeniyle izlenmesi gereken filmlerden.
 

 
Orijinal adı: Autómata
Yapım yılı: 2014
Yönetmen: Gabe Ibáñez
Tür: Bilimkurgu – Aksiyon, gerilim
Alt tür: Robot, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 6.1 (43.654 oy ile)
İlgili bağlantılar: Autómata (2014)@Wikipedia, Autómata (2014)@IMDB