film

Ex Machina (2015)

 
Nathan (Oscar Isaac), yarattığı yapay zekâ, öz farkındalık ve insansı bir android bedene sahip Ava’nın (Alicia Vikander), insani yönlerini test edebilmek için, sahip olduğu şirket çalışanlarından Caleb’i (Domhnall Gleeson) medeniyetten kopuk bir yerdeki malikanesine davet eder. Caleb, Ava ile vakit geçirdikçe, giderek ona daha fazla bağlanmaya başlar.
 

 
Ex Machina, insan-yapay zekâ etkileşimleri konusunda bizi teknolojiyi sorgulamaya itiyor. İnsan ve insansı robot etkileşiminin, insanlar açısından, tartışma konusu olan robotun öz farkındalığı olmadığı noktada dahi, insan duyguları üzerinde bırakabileceği etkileri, kurgusal olarak izleyiciyi de taraf olmaya iterek, oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor diyebiliriz.
 
Filmdeki, bir patron ile çalışanı, öz farkındalığı olan, ancak tam da insan gibi görünmeyen bir robot ile, tam olarak insansı bir görünüşe sahip ancak öz farkındalığı olmayan bir robottan oluşan karakter listesi ile, kendi tartışmak istediği noktada oldukça sağlam bir kurgu yaratılmış. Özellikle, insani iletişim açısından doğal-doğal, doğal-yapay arasındaki iletişimi karşılaştırmalı olarak görebilirisiniz. Bu filmi mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
 

 
Orijinal adı: ExMachina
Yapım yılı: 2015
Yönetmen: Alex Garland
Tür: Bilimkurgu – Gerilim
Alt tür: Android, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 7.7 (315.418 oy ile)
İlgili bağlantılar: Ex Machina (2015)@Wikipedia, Ex Machina (2015)@IMDB