film

Matrix (1999): Simülasyonda yaşadığımızın yegane kanıtı

 
Matrix, her yerdedir. Etrafımızda. Şu anda, bu odada bile. Pencereden baktığın zaman onu görebilirsin veya televizyonu açtığında. İşe gittiğinde onu hissedersin… kiliseye gittiğinde… vergilerini öderken. Gerçeği gözlerden gizlemek için, önüne perde gibi çekilen bir dünyadır. – Morpheus
 

 
Thomas Anderson, gündüzleri bir yazılım şirketinde çalışmakta, geceleri ise Neo ismiyle hacker’lık yaparak çifte bir hayat yaşamaktadır. Bir taraftan da Matrix’in ne olduğunu bulmaya çalışmaktadır. Hükümet tarafından terörist ilan edilmiş meşhur hacker Morpheus kendisi ile iletişime geçince, Neo da devlet güçlerinin hedefi haline gelir. Bundan sonra Morpheus ile birlikte hareket etmekten başka çaresi kalmaz. Ancak aradığı sorularına aradığı cevaplar, beklediğinden çok daha korkutucudur.
 
Matrix vizyona girdiği dönemde, bilimkurgu ve aksiyonu, zengin senaryosu ve felsefi arka planı ile, özellikle senaryosu neredeyse birbirinin aynı onlarca aksiyon film arasında kolayca sivrilerek, hızla kült filmler arasına girdi diyebiliriz. Hatta filmin hayranları arasında, serinin devam filmleri beklenirken devamı hakkında o kadar çok spekülasyon yapıldı, o kadar çok ve derinlikli alternatif üretildi ki, devam filmleri kimilerinde hayal kırıklığı yarattığı bile söylenebilir.
 
Yapay gerçeklik, yapay zekâ ve bilgisayarların geleceği konusunda, kendisinden önceki filmlere çok şey borçlu olsa da, karanlık atmosferi, yüksek aksiyonu ve sürükleyiciliği ile bunların oldukça ötesine geçerek, yalnızca bilimkurgu severlerin değil, her türden izleyicinin heyecanla izleyeceği bir yapım olmayı başarıyor.
 
Son olarak, ne yazık ki Matrix’in ne olduğu anlatılamaz. Kendinizin görmesi gerekiyor.
 

 
Orijinal adı: The Matrix
Yapım yılı: 1999
Yönetmen: Wachowski Kardeşler
Tür: Bilimkurgu – Aksiyon
Alt tür: Cyberpunk, yapay gerçeklik, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani, sosyopat, totaliter diktatör
IMDB puanı: 8,7 (1.259.953 oy ile)
İlgili bağlantılar: The Matrix (1999)@Wikipedia, The Matrix (1999)@IMDB