film

Robot ve Frank: Yapay zekâ size hobilerinizde yardım etsin ister miydiniz?

 
Frank (Frank Langella) emekli olmuş bir mücevher hırsızıdır. Bir gün oğlu, Hunter (James Marsden) onunla ilgilenemediği için suçluluk duyarak, ona bir robot uşak hediye eder. Robot, yalnızca ev ve bahçe konusunda yardımcı olmaz, aynı zamanda Frank’in sağlığı ile de ilgilenmektedir. Frank zamanla, kendisine ruhsal açıdan iyi geleceğini iddia ederek, robotu bir soygun fikrine ikna etmeye başlar.
 

 
Çok yumuşak bir senaryosu olan Robot & Frank, aile filmi gibi görülebilecek olsa da, bunu hiçbir abartıya, hiçbir absürtlüğe kaçmadan gerçekleştiriyor. Aslına bakılırsa, filmi güzel yapan en önemli açı, robot da dahil olmak üzere tüm karakterlerin alabildiğine doğal olmaları.
 
Robot & Frank’in yapay zekâ konusunda tartıştığı en geçerli noktalardan biri, ne kadar bir beyaz eşyaya benzerse benzesin (hatta bu şekilde belki de daha fazla), ne kadar size kendisinin önceden programlanmış bir cihaz olduğunu hatırlatırsa hatırlatsın, insani duygular içerisinde empati yeteneği, bizim bu olası makinalara duygusal olarak bağlanmamızın önüne geçebilir mi?
 
Aktörlerin insan olduğunu bildiğimiz filmlerde dahi, robotların, yapay zekânın “tarafını tuttuğumuz”, veya pelüş ayı oyuncaklarına dahi, kendilerine bir zarar geldiğinde kahrolacak kadar bağlanabilen bir ırk olarak, “yapay zekâ, insan olarak görülebilir mi?” sorusu, belki de daha sorulduğu andan itibaren anlamsızdır. En azından, canlılara da hak ettikleri saygıyı gösterebilenlerimiz için. Bu filmi, mutlaka izlemenizi, izlettirmenizi öneriyoruz.
 

 
Orijinal adı: Robot & Frank
Yapım yılı: 2012
Yönetmen: Jake Schreier
Tür: Bilimkurgu – Dram, komedi, suç
Alt tür: Yapay zekâ
Yapay zekâ türü: Beyaz eşya
IMDB puanı: 7.1 (53.688 oy ile)
İlgili bağlantılar: Robot & Frank (2012)@Wikipedia, Robot & Frank (2012)@IMDB