film

Tron (1982)

 
Kevin Flynn (Jeff Bridges), ENCOM adlı bir teknoloji genç ve yetenekli bir yazılımcı iken, burada geliştirdiği oyunlar başka bir yazılım mühendisi olan Ed Dilinger (David Warner) tarafından çalınır ve Dillinger bu sayede şirkette yönetim kademesine kadar yükselir. Ancak Dillinger’ın geliştirdiği yapay zekâ programı olan Master Control Program, başka programları yasadışı şekilde kendi bünyesine katarak yeteneklerini artırmakta ve giderek tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.
 

 
Filmin yapım tarihi üzerinden yirmi dört yıl geçmiş olmasına görsel olarak tatmin edici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu, Matrix’in atası olan filmler arasında yer alan keyifli denebilecek yapımın tek eksisi, açıktan anti-Sovyet propagandası olması.
 
Filmin daha başında, yapay zekâ, “Pentagon’a saldıracağım” sözü üzerine, “peki ama ne istiyorsun?” sorusuna, “Krelim ne istiyorsa onu.” diye verdiği cevap ile her ne kadar sağlık, eğitim, barınma ve seyahati ücretsiz yapmak ve bu arada da işsizliği de bitirmek istediği sanılabilirse de, filmin yorumu, Sovyetler’in amacının, “insanların kafeslere sokulup birbirlerine ışın frizbileri atmaya zorlanarak teker teker telef olmalarını izlemek” şeklinde yorumlanmış. Klasik Sovyet yaklaşımı.
 
Bu yaklaşım, insan-yapay zekâ ilişkisi, insanın bilinci ve dijital olan ve fiziksel olan arasındaki ilişkilerin tartışıldığı bir derin bir film yerine, yapay olan, gerçek olan ve bu ikisi arasında sınırların bulanıklaştığı noktalara görsel olarak değinmesine rağmen, düşünsel açıdan ancak “sığ” olarak nitelendirilebilecek bir film olarak kalmasına neden olmuş. Ancak dedesi olduğu filmlerdeki izlerini görmek için yine de izlemeye değer.
 

 
Orijinal adı: Tron
Yapım yılı: 1982
Yönetmen: Steven Lisberger
Tür: Bilimkurgu – Macera
Alt tür: Yapay gerçeklik, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: Totaliter diktatör
IMDB puanı: 6,9 (96.040 oy ile)
İlgili bağlantılar: Tron (1982)@Wikipedia, Tron (1982)@IMDB