film

Yapay Zekâ (2001)

 
Brian Aldiss’in 1969 yılında yayımlanan “Supertoys last all summer long” [Süper oyuncaklar yaz boyu dayanır] adlı kısa öyküsünün beyaz perdeye uyarlama hakları, ilk olarak Stanley Kubrick tarafından alınmış. Kubrick, filmdeki David karakterinin, gerçek bir çocuk oyuncu tarafından yeterli seviyede inandırıcı canlandırılamayacağını düşündüğü ve film efektlerinin de henüz yeterli olmadığını düşünerek, ’95 yılında, film haklarını Spielberg’e vermiş. Spielberg ise, Kubrick’in 1999’daki ölümünden sonra filmi tamamlayarak, Kubrick’e ithaf etmiş.
 

 
22. yüzyılın sonlarında, insan davranışları gösterebilen androidler üretilmiş ve çeşitli alanlarda toplumsal yaşama dahil olmuşlardır. David (Haley Joel Osment), Cybertronics of New Jersey şirketi tarafından üretilmiş, insan çocuğu gibi davranan bir androiddir. Swintons ailesinin oğlu Martin (Jake Thomas), nadir görülen hastalığı nedeniyle, hastalığının tedavisi bulunana kadar geçici komada hayatta tutulmaktadır. David, modelin prototipi olarak deneme amacıyla Swintons ailesine verilir. David, kısa süre sonra aile tarafından kabullenilir; ancak bir süre sonra Martin iyileşerek evine döner. Bu andan sonra David, yavaş yavaş tekrar robot gibi hissedilmeye başlar.
 
Film, Kubrick tarafından çekilmiş olsaydı nasıl olurdu bilemiyoruz; ancak Spielberg hikâyeyi, duygusal tarafından ele almış denebilir. Özellikle, bir çocuk yerine geçebilecek kadar sofistike olan, öz farkındalığı olan ve öğrenebilen bir yapay zekânın, kısaca ve açıkça pratik olarak insan olanın, insanlar ile etkileşiminde sorunlar ve çelişkiler doğurmasının kaçınılmaz olduğu bir dünyanın, tam olarak da tutarlı resmedildiğini söylemek güç. Film, en basit anlatımı ile epik ve görsel efektlere boğulmuş bir Pinokyo yorumu olarak görülebilir. Her ne kadar insanın, insansı olana karşı empati kurma yeteneğini, pozitif ve negatif yönleri ile bazı anlarda dikkat çekici bir şekilde tartışıyor olsa da insanların genel olarak tek yönlü tepkileri, filmin derin bir tartışmaya dönüşmesini engellediği söylenebilir.
 
Yine de, filmin tartıştığı, “insani duygulara sahip şekilde üretilen bir android’e karşı insanlığın sorumluluğu” tarafından bakıldığında, duygusal açıdan oldukça tatmin edici ve türün meraklıları tarafından mutlaka görülmesi gereken bir film.
 

 
Orijinal adı: Artificial Intelligence: AI
Yapım yılı: 2001
Yönetmen: Steven Spielberg
Tür: Bilimkurgu – Dram, macera
Alt tür: Android, yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani
IMDB puanı: 7,1 (244.456 oy ile)
İlgili bağlantılar: Artificial Intelligence: AI (2001)@Wikipedia, Artificial Intelligence: AI (2001)@IMDB