bilim

Evreni Yok Etmenin Üç Yolu (Kurzgesagt) | Video

 

Evren bir gün ölecek. Ama neden ve nasıl? Ve evren sonsuza kadar ölü mü kalacak? Ve tüm bunları bizler nasıl bilebiliriz?

Öncelikle, evren genişlemektedir. Bununla da kalmayıp, genişleme oranı ivmelenmektedir. Sebep: Karanlık enerji.

Karanlık enerji son derece garip bir görüngüdür. Bilim insanları onun bütün evreni kapladığını düşünmektedir. 1998 senesine kadar, evrenin, havaya attığınız bir topun yere düşmesine sebep olan fizik kanunlarıyla işlediğini düşünüyorduk. Havaya attığımız top bir noktadan sonra aşağı düşmeye başlar. Ancak evrenin genişleme oranı hızlanmaktadır. Bu da havaya attığımız topun alabildiğince uzağa, devamlı hızlanarak gitmesine benzer. Peki bu ivmelenme nereden kaynaklanıyor?

Bunu tam olarak bilmiyoruz ve buna “karanlık enerji” diyoruz.

Karanlık enerji ilk kez Einstein tarafından ortaya atılmıştır; ama daha sonra Einstein bunun saçma bir fikir olduğunu düşünüp vazgeçmiştir. Astrofizikçiler artık bunun mantıklı bir açıklama olduğunu kabul etmektedir, ancak sorun şu ki, karanlık enerjinin doğası hakkında bir şey bilmiyoruz.

Ancak bununla ilgili bazı teoriler var ve bunlar da bizi evrenin sonu ile ilgili üç farklı senaryo ile karşı karşıya bırakıyor:

1. Büyük yırtılma
2. Isı ölümü / Büyük donma
3. Büyük çöküş / Büyük sıçrama

Kurzgesagt ekibi bu videolarında, bugün bilim dünyasında yaygın bir şekilde kabul gören, ancak hakkında pek az şey bilinen karanlık enerjinin, evrenin gelecekteki kaderine ne tür etkileri olabileceğini ve evrenin sonunu ne şekilde getirebileceğini araştırıyorlar.

 

İyi seyirler…