bilimhaber

NASA, Güneş’e uzay aracı göndermeye hazırlanıyor

NASA, 2018 yılında Solar Probe Plus isimli görev kapsamında Güneş olaylarını inceleyecek bir insansız uzay aracı fırlatmaya hazırlanıyor.

Live Science’in haberine göre, NASA, 2018 yılında Solar Probe Plus isimli görev kapsamında Güneş’e 6 milyon kilometre mesafede konuşlanacak ve çeşitli Güneş olaylarını inceleyecek bir insansız uzay aracı fırlatmaya hazırlanıyor.

NASA araştırma görevlilerinden, Maryland Greenbelt’te bulunan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde [Space Flight Center] görev yapmakta olan Eric Christian, “Güneş’in yüzeyine iniş yapamayacağı ancak üç soruya yanıt arayacak kadar yaklaşabileceğiz” diyor.

Bu sorulardan ilki, neden Güneş’in korona ismindeki atmosferinin neden fotosfer olarak adlandırılan yüzeyinden daha sıcak olduğu. Güneş’in yüzeyindeki sıcaklık 5.500 derece Celcius iken, daha yukarıda bulunan atmosferinde sıcaklıklar 2 milyon derece Celcius’u buluyor. Christian “bir ısı kaynağından uzaklaştıkça sıcaklığın azalmasını beklersiniz; atmosferin neden daha sıcak olduğu şu an için bilinmiyor” diyor.

Solar Probe Plus’a ait yaklaşma animasyonu

İkinci soru ise, Güneş rüzgarlarının sahip oldukları hızlara nasıl ulaştıkları. Christian, “Güneş’in tüm yönlere doğru 1,6 milyon kilometre hızla yüklü parçacıklar gönderdiği biliniyor. Fakat bu parçacıkların nasıl bu hıza ulaşacak kadar ivmelendiklerini henüz bilmiyoruz” diyor.

Üçüncü soru da Güneş tarafından zaman zaman yayılan yüksek enerjili parçacıklar… Bu parçacıklar, astronotlar ve uzay araçları için tehlike arz ediyor.

Christian aynı zamanda bu soruların Dünya yüzeyinden de incelendiğini ancak 149 milyon kilometre uzaklığın olayların Güneş civarında nasıl gerçekleştiğini incelemeyi zorlaştırdığını belirtiyor.

Çalışmada yer alan uzmanlardan Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda görev yapmakta olan John Hopkins, Güneş’e 6 milyon km kadar yaklaşacak aracın, 1.370 derece Celsius civarında sıcaklığa maruz kalacağını ve bu nedenle de araç için 11,4 cm kalınlığında karbon-kompozit bir kabuk tasarlandığını belirtiyor. Araçta, ayrıca kabuktaki fazla ısıyı etrafına verebilmesi için termal ısı yayıcıların da bulunacağı belirtiliyor.

Christian ayrıca, aracın insansız olduğunu ancak yeterli zaman ve kaynak sağlandığı takdirde, insanlı bir aracın da güvenle 6 milyon km’ye gönderilebileceğini belirtiyor.

Eğer Solar Probe Plus beklendiği görev noktasına ulaşabilirse, şimdiye kadar Güneş’e en çok yaklaşan insan yapısı nesne olacak. Kendisinden önce Güneş’e en çok yaklaşan araçların 47 milyon kilometre ile 1974’te fırlatılan Helios 1 ve 44 milyon kilometre ile 1976 yılında fırlatılan Helios 2 olduğu belirtiliyor.

Kaynak:

http://www.livescience.com/58023-can-spacecraft-fly-to-the-sun.html