bilimhaber

Dişi Yusufçuk Böcekleri Erkeklerden Kaçmak İçin Ölü Taklidi Yapıyor!

Uzmanlar dişi yusufçuk böceklerinin kendilerini ısrarla takip eden erkek yusufçuklardan kurtulmak için ölü taklidi yaptıklarını keşfetti

 

Aslına bakılırsa gündelik hayattaki pek çok sosyal durumdan kurtulmak için, her ne kadar üst sıralarda olmasa da, ölü taklidi yapmak herhalde hepimizin aklının bir köşesinde bulunuyordur. Bundan bizi alıkoyan şey, muhtemelen sonradan nasıl ölümden döndüğümüz konusunda yapmak zorunda kalacağımız açıklamalar, kendi rol yapma yeteneğimize olan güvensizliğimiz veya uzak durmaya çalıştığımız kişinin tesadüfen ilk yardım tekniklerini biliyor olması nedeniyle bizi kurtarmak girişeceği hayat öpücü benzeri yöntemler nedeniyle olayların hepten geri dönüşü olmayan noktalara doğru evrilme ihtimali olabilir.

Zürih Üniversitesinde böcekbilim alanında görev yapmakta olan Rassim Khelifa‘nın çalışmasına göre, dişi yusufçuk böcekleri bu konuda bizim kadar fazla düşünmeden, çiftleşmek için ısrarla peşlerinden giden erkek yusufçuk böceklerini başlarından savmak için ölü taklidi yapma yöntemine başvuruyor. Khelifa, bunu, “aşırı cinsel anlaşmazlık çözümü” [İng. extreme sexual conflict resolution] olarak isimlendiriyor.

Khelifa, çalışmasında ilk kez 2015 yılında gözlemlediği şekliyle, moorland hawker cinsi yusufçuk böceğinin, uzun bir süre erkek bir böcek tarafından takip edildikten sonra, aniden şiddetli bir şekilde yere düşüp hareketsiz kaldığını anlatıyor. Khelifa, “erkek birkaç saniye boyunca dişi böceğin üzerinde havada durduktan sonra uzaklaştı,” diyor. “Dişi böceğin, düşüşünden sonra bilincini kaybetmiş veya ölmüş olduğunu düşündüm, ancak yaklaştığımda hızla uçarak beni şaşırttı.”

“Aklımda şu soru canlandı: Dişi olan, erkeği kandırdı mı? Tacizden kurtulmak için ölü taklidi mi yaptı?”

Dişi yusufçuğun planlarını gösteren diyagram. Denemeden karar vermemek lazım (görsel: Ecology-Çeviren: Raost)

Khelifa, bundan sonraki 72 saat içerisinde bu davranış şekline 27 defa daha rastladığını ve bunlardan 21 defasının başarılı olduğunu [hiç fena değil] gözlemlediğini, ancak davranış şeklinin yusufçuk nüfusu açısından yoğun olan, dolayısıyla dişiler için rekabetin yüksek olduğu bölgelerde ortaya çıkıyor olmasının muhtemel olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Khelifa, bunun “hediye veren örümcek, iki tür soyguncu sineği ve peygamber devesinden sonra, tacizden kaçınmak için ölü taklidi yapan keşfedilen beşinci canlı olabilir,” diyor.

Taciz, elbette, kesinlikle dalga geçilecek bir konu değil. Ancak en azından istemeden maruz kaldığınız bunaltan sohbetler sırasında, şakayla karışık ölü taklidi yaparak, kendinize ait bir yaşam öykünüzün halihazırda var olduğunu, karşınızdakinin yaşam öyküsünü tüm ayrıntılarıyla öğrenme konusunda karşıdan göründüğü kadar hevesli olmadığınızı belli edebilirsiniz.

 

Kaynaklar: Iflscience, Ecology

 

BONUS:

Top oynamak istemediklerini daha kibar bir dille ifade etmeyi reddeden keçiler: