bilimhaber

Cassini Uzay Aracı’nın Büyük Final Dalışı

NASA’nın Cassini Uzay Aracı bugün Satürn ve halkaları arasındaki dar aralığa dalış yaparak son görevlerini yerine getirecek

 

Uzay aracı, Cassini-Huygens Görevi olarak Satürn’ü ve uydularını incelemek için 15 Ekim 1997’de fırlatılmıştı. 25 Aralık 2004 tarihinde, Huygens modülü araçtan ayrılarak Satürn’ün uydularından Titan üzerine iniş yaptı. Cassini ise, aradaki süre zarfında Satürn ve uyduları civarından yaptığı geçişlerle incelemelerini sürdürdü. 2016 yılında, uzay aracının artık yakıtı sonuna yaklşatığı için, görev son fazına girdi. Şimdi ise yaklaşık 20 yıllık görev süresinden sonra, Cassini Uzay Aracı, artık son dalışlarını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Cassini, bugün (26.04.2017) Satürn ile halkaları arasındaki boşluğa dalış yaparak, burada bulunan partikülleri inceleyecek. Dalışlar toplam 22 tane olmak üzere, haftalık bazda gerçekleştirilecek.

Satürn ile halkaları arasındaki boşluk daha önce bu kadar ayrıntılı bir şekilde incelenmemiş olduğu için, Cassini’nin dalışı sırasında bu bölgede bulunabilecek görece büyük parçacıklara karşı, çanak antenini kalkan görevi görecek şekilde dalış yönüne çevireceği belirtiliyor. Dolayısıyla bu süre zarfında uzay aracı ile Dünya arasındaki iletişim kesilecek ve yaklaşık 24 saat sonra tekrar kurulacak.

Eğer öngörülemeyen bir sorun ile karşılaşılmazsa, Cassini’nin bugün ve yarınki programı şu şekilde (UTC+3 Türkiye saati olmak üzere):

• 25 Nisan, 17.00 PDT – 26 Nisan, 03.00 UTC+3: Cassini, Satürn ile halkaları arasında planlanan 22 dalışına başlamak için, Satürn’e, gezegenin kuzey yarıküresinden yaklaşacak.
 
• 26 Nisan, 01.34 PDT – 26 Nisan, 11.34 UTC+3: Satürn etrafında kuzeyden güneye doğru hareket ederken Cassini yüksek kazançlı antenini hareket yönüne çevirecek. Bu yönelme ile anten Cassini’nin ölçüm cihazlarına ve alt sistemlerine koruma sağlayacak.
 
• 26 Nisan, 02.00 PDT – 26 Nisan, 12.00 UTC+3: Cassini, Satürn’ün halka düzlemini geçecek ve Satürn halkalarına ait ölçümlerini gerçekleştirecek. Ancak anten yönelimi nedeniyle henüz Dünya ile iletişimi bulunmayacak.
 
• 27 Nisan, 00.00 PDT – 27 Nisan, 10.00 UTC+3‘den erken olmayacak şekilde: Goldstone, California’daki 70 metrelik Derin Uzay Ağı anteni, Cassini’den gelen radyo sinyallerini dinleyecek.
 
• 27 Nisan, 03.30 PDT – 27 Nisan, 13.30 UTC+3‘den erken olmayacak şekilde: Cassini’den gelen görüntüler ulaşılabilir olacak.

 

Cassini, bu son dalışları sırasında, daha önceden “fazla riskli” olduğu için gerçekleştirilmeyen bazı gözlemleri yapma fırsatı bulmuş olacak:

Uzay aracı Satürn’e ait kütleçekim ve manyetik alanların detaylı haritalarını çıkaracak, bu sayede Satürn’ün iç yapısı ve dönüş hızı hakkında bilgi sahibi olunması bekleniyor.
 
Son dalışlar, halkalarda bulunan madde miktarı konusunda yüksek miktarda veri sağlayacak. Bu sayede, halkaların kökeni konusunun anlaşılmasında önemli ilerlemeler olması bekleniyor.
 
Cassini’ye ait parçacık detektörleri, Satürn’ün manyetik alanı nedeniyle, halkalardan Satürn’ün atmosferine düşen parçacıkların yapısını inceleyecek.
 
Cassini üzerinde bulunan kameralar ile Satürn ve halkalarının yüksek detaylı fotoğrafları çekilecek.

Cassini Uzay Aracı, haftalık şekilde yapacağı dalışlarını tamamladıktan sonra, görev ömrünün 15 Eylül 2017’deki son anına kadar gerçek zamanlı veri transferi yapmaya devam edecek.

Cassini Uzay Aracının önümüzdeki dönemdeki maceralarını Cassini: The Grand Finale sayfasından takip edebilirsiniz.