haber

Dünya dışındaki ilk protesto eylemi Trump’a karşı ASAN tarafından gerçekleştirildi

ASAN’ın meteoroloji balonu ile gerçekleştridiği eylem, 27 km ile tam olarak “uzay” olmasa da, önemli bir adım!

 

ASAN, Autonomus Space Agency Network [Otonom Uzay Ajans Ağı], Apollo 14 astronotlarından, Ay’da yürümüş 6. Kişi olan, Edgar Mitchell’ın sözlerinden alıntı yaparak, Trump’ı protesto etti. Protesto, Dünya dışında gerçekleştirilen ile protesto eylemi oldu.

Geçen yıl, 85 yaşında hayatını kaybeden Edgar Mitchell, uzaya çıkma deneyimi hakkında “İnsanın politikacının birini ensesinden tutup, çeyrek milyon mil yukarı sürükleyip, ‘Şu bir bak, seni o… ç… ‘ diyesi geliyor,” demişti.

Dünya çapında, yerel, bağımsız, kendin-yap tarzında uzay çalışmalarını teşvik eden bir topluluk olan ASAN (NASA’nın tersi), Mitchell’ın dileğini, bir anlamda gerçekleştirdi.


ASAN ekibinin, protesto etmek için Trump’ı seçmelerinin nedeninin, NASA’nın, Dünya üzerinde yaptığı araştırmalara ait bütçelerin azaltılması gerektiğini savunması, küresel ısınmanın reddedilmesi konusuna yaptığı katkılar, ve genel olarak doğanın korunması konusunda görev yapan devlet kurumlarını her fırsatta eleştiriyor olması gösteriliyor.

ASAN ekibi, bunun için Trump’a attıkları tweet’in çıktısını bir meteoroloji balonuna bağlayarak, yaklaşık 27.500 m yüksekliğe çıkardılar. Her ne kadar bu yükseklik, uzayın sınırı sayılan, 100.000 m’deki Kármán çizgisinin altında kalsa da, belki bir gün yaşanacak Mars Kolonilerinin ayaklanmasına giden yolda bir adım olduğu kesin.

 

Kaynaklar: Motherboard, ASAN @ Twitter