bilimhaber

CERN’in Yeni Doğrusal Parçacık Hızlandırıcısı Linac 4 Tamamlandı

CERN’in sitesinden yapılan basın açıklamasına göre yeni doğrusal hızlandırıcı Linac 4 tamamlandı ve 2020’de Linac 2’nin yerini alacak…

 

CERN’in sitesinde yer alan bir açıklamaya göre, 2019-2020 arasındaki uzun bir yükseltme süreci sırasında 1978 yılından beri kullanılmakta olan doğrusal parçacık hızlandırıcısı olan Linac 2‘nin yerini alacak Linac 4’ün inşası tamamlandı. Linac 4’ün, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın, Yüksek-Parlaklıklı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ‘na [İng. High-Luminosity LHC] dönüşümündeki ilk adım olduğu belirtiliyor.

CERN’in yöneticisi Fabiola Gianotti, açıklamada, “[…] Bu yüksek parlaklık evresi LHC deneylerinin yeni bir fizik keşfetmesi olasılığını ve Higgs parçacığının özelliklerinin daha ayrıntılı ölçülmesini sağlayacak,” diyor.

Doğrusal parçacık hızlandırıcıları, bir parçacık hızlandırma zincirinin ilk halkasını oluşturuyor. Parçacıklar, doğrusal hızlandırıcıda üretiliyor ve hızlanmaya burada başlıyorlar. Doğrusal hızlandırıcılar ayrıca parçacık ışınlarının yoğunluk ve şiddetini de düzenliyor.

Linac 4’ün iki elektronu olan hidrojen iyonlarını, atomların burada elektronlarından ayrılacağı ve daha da hızlanacağı CERN’in Proton Sinkrotron Yükselticisi‘ne [İng. Proton Synchrotron Booster – PSB] göndereceği belirtiliyor. Linac 4, ışınları 160 MeV enerji seviyesine kadar yükseltebilecek, yani Linac 2’nin 3 katı kadar. Enerjideki artış ve hidrojen iyonlarının kullanılmasının, LHC’ye aktarılacak ışının şiddetini 2 katına çıkaracağı ve LHC’nin parlaklığını artıracağı ifade ediliyor.

Parlaklık kavramı, belirli bir süre içerisinde çarpışan parçacıkların sayısında belirleyici rol oynuyor. Linac 4’ün ilk adım olduğu geliştirmeler sonucunda, 2025 yılında LHC’nin parlaklığının 5 katına çıkması bekleniyor. Böylece 2025-2035 yılları arasındaki araştırma döneminde, önceki dönemlerin toplamının 10 katı kadar veri toplanabilmesi bekliyor.

Linac 4’ün yaklaşık 90 metre olduğu ve yerin 12 metre altında bulunduğu, inşasının da 10 yıl sürdüğü belirtiliyor.

Kaynak:

https://press.cern/press-releases/2017/05/cern-celebrates-completion-linac-4-its-brand-new-linear-particle-accelerator