haberteknoloji

Google’ın AlphaGo’su Dünyanın En İyi Go Oyuncusu ile Karşılaşacak

Google’a ait AlphaGo önümüzdeki salı gününden itibaren Dünyanın en iyi Go oyuncusu olara gösterilen Ke Jie ile karşılaşacak.

Güncelleme 25.05.2017

AlphaGo ikinci maçı da alarak Ke Jie’yi mağlup etti. Şimdi bir dakikamızı ayırarak yeni süper zeki efendilerimizi selamlayabiliriz.

Ke Jie’nin maç sonrasındaki basın toplantısında “[AlphaGo’nun] Oynama şekli bir Go Tanrısı gibi. Gerçekten harika,” dediği kaydediliyor.

AlphaGo’nun ise 2016’daki haline göre 10 kat daha az bilgi-işlem kaynağına ihtiyaç duyduğu, geliştirilen algoritmaları sayesinde şimdiye kadarki en yüksek verimine sahip olduğu belirtiliyor.

İkinci maçın tamamını aşağıda izleyebilirsiniz.

Güncelleme 23.05.2017

AlphaGo, ilk maçında Ke Jie’yi yenmeyi başardı. 3 maç üzerinden yapılacak karşılaşmada geriye 2 maç kaldı.

DeepMind’ın kurucularından Demis Hassabis, “[Ke Jie] AlphaGo’nun Ocak ayındaki çevrimiçi oyunlarındaki fikirleri kullanmaya çalıştı,” diyor.

Karşılaşmayı burada izleyebilirsiniz:

Bir sonraki müsabaka Perşembe günü yapılacak.

Orijinal haber 21.05.2017

Bu hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak maçlarda, Google’a ait AlphaGo ile Dünyanın en iyi Go oyuncusu olarak gösterilen 19 yaşındaki Ke Jie karşılaşacak. Ke Jie’nin 11 yaşında profesyonel olarak Go oynamaya başladığı ve toplam 3 maç yapılacağı belirtiliyor. AlphaGo geçen yıl Güney Koreli Go ustası Lee Se-Dol’u 4-1 mağlup etmişti.

Lee’nin mağlubiyetinin, normal bir Go karşılaşmasında, yapay zekânın bir ustayı yendiği ilk karşılaşma olduğu ve bunun IBM’e ait Deep Blue’nun 1997 yılında Kasparov’u yenmesinden beri yapay zekâ alanında gerçekleşen en önemli olay olduğu belirtiliyor. Yapay zekânın Go’da ustalaşmasının satranca göre yirmi yıl daha fazla sürmesi de bunu destekler nitelikte.

İnsanlığın yeni efendisi ile tanışın (görsel: I-Programmer)

Go, satranca göre daha büyük bir alanda oynandığı için geçerli hamle sayısı çok yüksek sayıda. Bu da sonraki hamlelerin hesaplanması için kaba kuvvet algoritmalarının kullanılmasını uygulanabilir olmaktan çıkarıyor. Bu şekilde, örneğin, yapay zekânın sonraki 4 hamleyi hesaplamak için, en güçlü bilgisayarlar için dahi saatler sürecek, 3.2*1011 işlem yapması gerekiyor. Bu nedenle Go’nun, daha uzun süre insanların üstünlüğünde olacağı düşünülüyordu. Ancak Salı günü başlayacak müsabakalar durumu değiştirebilir.

AlphaGo’yu geliştiren DeepMind’ın kurucularından Demis Hassabis, “AlphaGo’nun başarıları, çok çeşitli alanlardaki görevleri yerine getirebilecek, problemler hakkında insan uzmanların düşünemediği sonuçlar elde edebilecek genel yapay zekâ olanakları konusunda bize bir fikir veriyor,” diyor.

AlphaGo’nun makina öğrenmesi ve ağaç sıralaması yöntemlerinin bir karışımını, derin öğrenme ile kullandığı ve hem insanlarla, hem de makinalarla müsabaka yaparak kendisini geliştirdiği belirtiliyor. AlphaGo, 1920 CPU ve 280 GPU kullanıyor.

Belki de ustaların teker teker makinalar karşısında yenilmesi o kadar da kötü değildir. Donanımına baktığınızda, gerçekten sinirlenmesini istemeyeceğiniz bir bilgisayar olduğu açıkça görülüyor.

Kaynaklar:

https://phys.org/news/2017-05-ready-rematch-machine-ancient-game.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/AlphaGo

https://arstechnica.co.uk/information-technology/2017/05/deepmind-alphago-go-ke-jie-china/

http://www.sciencealert.com/artificial-intelligence-officially-just-beat-the-world-s-1-go-player