haberteknoloji

Google’ın Yapay Zekâsı Artık Kendi Yapay Zekâsını Üretebiliyor!

AutoML isimli yeni teknoloji belirlenen ihtiyaçlar kapsamında gereken yapay zekâ kodlarını kendisi üretebiliyor.

Google’ın yapay zekâ alanındaki çalışmaları hızla devam ediyor. Rüya gören ve agresif davranışların lehine olabileceğini keşfeden DeepMind’dan sonra, dün itibariyle AlphaGo, dünyanın en iyi Go oyuncusunu 2-0 mağlup etti.

Geçen hafta gerçekleştirilen Google I/O 2017 konferansında ise bir yapay sinir ağı sistemi olan AutoML‘nin, var olan bir yapay zekânın, belirlenen başka bir konuda uzmanlaşan yeni bir yapay zekâya ait ağ katmanlarını üretebildiği açıklandı.

Normalde, makina öğrenmesinde, bahsedilen ağ katmanları uzman yazılımcılar ve mühendisler tarafından oluşturuluyor ve bu nedenle de sürecin vakit alan kısımlarından birini oluşturuyor. Google’ın geliştirdiği yeni yaklaşım ile bu katmanları yapay zekâ oluşturuyor ve görünen o ki bu konuda konunun uzmanı olan insanlar kadar başarılı olmaya aday.

Yayımlanan blog yazısında, “Denetleyici bir sinir ağı, belli bir görev konusunda sonradan eğitilebilecek ve değerlendirilebilecek bir ‘çocuk’ model mimarisi öneriyor,” deniyor. Denetleyici sinir ağı görev boyunca yeni yapay zekâ modelini takip ediyor ve aldığı geri bildirim ile “çocuk” yapay zekâyı her defasında iyileştirecek müdahalelerde bulunuyor.

“Bu süreci binlerce defa tekrar ediyoruz – yeni mimariler oluşturuluyor, test ediliyor ve denetleyiciye bilgi vermesi için geri besleniyor.”

AutoML sürecinin şu ana kadar görsel tanıma ve dil modelleme alanlarına uygulandığı ve her iki durumda da yapay zekâ tarafından üretilen sistemlerin, insan uzmanlar tarafından üretilenler ile başa baş gittiği belirtiliyor.

Araştırma ekibi, bu kendi kendine kodlama işleminin ileride meslekten olmayan kişiler tarafından istenen türde bir program oluşturulması için kullanılabileceğini düşünüyor. Bunun işlenmemiş bir yapay zekâ ile başlanarak, gerçekleştirilmesi istenen görevlerin bazı basit komutlarla belirlendiği, daha sonra yapay zekânın istenilen yazılıma dönüşene kadar kendi kendisine evrim geçirdiği bir süreç olabileceği belirtiliyor.

Yapay zekânın yapay zekâ ürettiği bir süreç, eğer şu an öngörülemeyen sorunlara yol açmazsa, üstel bir hızla ilerleyebilir; yani düşündüğümüzden çok kısa bir süre sonra bu tür sistemlerle karşılaşma ihtimalimiz var. Irving John Good’un 1965 yılında yazdığı gibi, “[…] bir ultra-zeki makina inşa edilecek ve bu insanlığın yaptığı son icat olacak.”

 

Kaynaklar:

http://www.iflscience.com/technology/google-ai-creating-own-ai/

https://futurism.com/googles-new-ai-is-better-at-creating-ai-than-the-companys-engineers/

https://research.googleblog.com/2017/05/using-machine-learning-to-explore.html