haberteknoloji

Hiç Karşısınızdakinin İnsan mı Yapay Zekâ mı Olduğunu Merak Ettiğiniz Oldu mu?

Anti-yapay zekâ yapay zekâsıyla karşınızdakinin gerçekten insan mı, yoksa insan taklidi yapan bir YZ mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Yapay zekânın gelişimi hızla devam ederken, artık YZ sistemleri birçok konuda insanlar ile aynı seviyeye geliyor, veya daha da ileri gidiyor. YZ’nin geçen yüzyılda (evet, geçen yüzyılda) satranç konusunda insanlığı alt etmesinden sonra, yakın zamanda Go için de bir benzeri yaşandı. YZ’nin artık kendi kodlarını kendisinin yazabilmesi ise bu alandaki ilerlemede her an bir patlama yaşanabileceğinin sinyallerini veriyor.

Bu kadar hızlı yaşanan bir süreçle, yakın gelecekte YZ hayatın her alanına yayıldığında, telefon konuşmalarında, hatta görüntülü konuşmalarda karşımızdakinin insan mı yoksa zeki bir program mı olduğunu anlayabilecek miyiz? İşte bu soru DT araştırmacılarını da düşündürmüş olmalı ki, giyilebilir teknoloji ile birlikte çalışacak bir anti-YZ YZ fikrini geliştirmişler.

Henüz prototip aşamasında olan cihaz, konuşmaları dinleyerek, konuşmakta olan kişinin sesinde herhangi bir yapay örüntü olup olmadığını kontrol ediyor. Cihaz, Google’ın makina öğrenmesi yazılımı Tensorflow ağıyla entegre çalışıyor. Cihaz konuşmaları buluta göndererek, insan sesleri ile yapay sesleri birbirinden ayırt etme konusunda eğitilmiş olan Tensorflow’a gönderiyor; Tensorflow da, daha veriyi işledikten sonra, kullanıcıyı karşısındaki konusunda bilgilendiriyor. Yani, YZ diğer YZ’lerin tespit edilmesi için kullanılmış oluyor: Anti-YZ YZ.

Anti AI AI – Wearable Artificial Intelligence from DT on Vimeo.

Fakat prototipin kendisi kullanıcıyı uyarmak için ışık kullanmıyor. Bunun yerine küçük bir termoelektrik soğutma elemanı bulunuyor. Araştırmacılar, “Cihazın, takan kişiyi yapay bir ses tespit edildiğinde hissedilene uyacak eşsiz bir his ile uyarmasını istedik,” diyorlar. “4×4 mm’lik bir Peltier soğutucu kullanarak, çok fazla akım çekmeden deride fark edilebilir bir üşüme hissi yaratmayı başardık.” Yani cihaz bir yapay bir kaynak tespit ettiğinde, sanki bilmeden YZ ile konuşuyor olmak yeterince korkunç değilmiş gibi, ensenizdeki tüyleri diken diken edecek bir üşüme hissi ile sizi uyarıyor.

Pahalı bir resim satın almadan önce bir bilene başvurmakta fayda var (görsel: DT/Gene Kogan)

Prototip aşamasındaki cihazın henüz piyasaya sürülmesi için vakit var. Ancak YZ’nin gelişim hızı, beraberinde bu tür kaygıları da getiriyor. Araştırmacılar, “YZ insan konuşmasından, sanatçıların tarzlarına kadar, her şeyi güvenilir bir şekilde üretebilmeye başlarken, her şeyin sayısallaştırılabileceği ve YZ tarafından taklit edilebileceği bir döneme giriyoruz,” diyorlar.

Karşınızdakinin görüntüsüne veya sesine, özellikle de yapay olmasını beklemediğiniz bir durumda güvenemeyeceğinizi düşünün (video: Stanford)

Bu türden bir teknolojiye ihtiyaç duyulup duyulmayacağının tek kriteri, YZ’nin kötüye kullanılıp kullanılmayacağı. Bu sorunun cevabının ne olduğu ise belli. Bilgi edinme araçları ile beraber ilerleyen dezenformasyon kaynaklarının giderek arttığı bir dönemde, “gerçek gibi görünüyor, sesi gerçek gibi geliyor, belki de gerçektir” demeden önce şu an bile iki defa düşünmekte fayda var.

 

Kaynaklar:

http://www.sciencealert.com/this-wearable-ai-warns-you-when-the-voice-you-re-talking-to-isn-t-human

https://rnd.dt.com.au/anti-ai-ai-a-wearable-ai-device-244900e4d71c