bilimhaber

Parlaklığının Neden Değiştiği Bilinmeyen Yıldız Tekrar Harekete Geçti

2015 yılında parlaklığındaki aşırı değişim nedeniyle astronomların ilgisini çeken “Tabby Yıldızı”nın parlaklığı tekrar düşmeye başladı.

Yıldızın parlaklık değişimindeki tuhaflığı ilk kez 2015 yılında fark eden Tabetha S. Boyajian‘a gönderme ile Tabby Yıldızı veya Boyajian Yıldızı olarak da bilinen KIC 8462852 yıldızının parlaklığında, yirminci yüzyıl boyunca, %20 değişim olduğu kaydediliyor.

Değişim miktarı, yıldızın önünden geçiyor olabilecek bir gezegen için çok fazla, olduğu, kıyaslamak gerekirse, Jüpiter boyutundaki bir gezegenin, en iyi ihtimalle yıldızın parlaklığında %1’lik bir düşüşe neden olacağı belirtiliyor.

Yıldızın parlaklık değişimindeki bu tuhaf derecede yüksek düşüş fark edildiğinden beri, bilim insanları daha ileri gözlemler yapabilmek için olayın tekrarlanmasını bekliyorlardı. Şu an tekrar başlayan parlaklık düşüşünün ise %3 civarında olduğu, ve önceki düşüş gibi sıradan fiziksel görüngüler ile açıklanmasının güç olduğu belirtiliyor. Şu an, düşüş sırasında yapılacak gözlemler en sonunda yıldızın görünen tuhaflığını açıklayabilir.

KIC 8462852’nin tuhaflık ilk fark edildiğinde daha ileri araştırmalar gerçekleştirilebilmek için bir kitlesel fonlama kampanyası başlatılmıştı. 100.000 Dolar hedefi ulaşmayı hedefleyen kampanya, 107.000 Dolar toplayarak başarıya ulaştığından beri bilim insanları gözlem yapabilecekleri anı bekliyorlardı. Araştırmacılardan Jason Wright, “Şu an birçok farklı teleskopu organize etmeye çalışıyoruz,” diyor.

KIC 8462852’nin gökyüzündeki konumu (görsel: Stellaruim)

Yıldızın parlaklığındaki düşüşün bir göktaşı sürüsü, yıldızda oluşan ve henüz bilinmeyen bir süreç, yakın zamanda parçalanmış bir gezegen veya düşük ihtimalde olsa bir Dyson Küresi gibi, yıldızın etrafını çeviren büyük boyutlu bir dünya dışı yapı olabileceğinden şüpheleniliyor. Olayın en heyecanlı noktası da burası, ancak elbette buna belli bir mesafe ile yaklaşmakta fayda var. Gözlem sırasında parlaklık değişimi eğer göksel tozlardan kaynaklıyorsa, yıldızdan yayılan radyasyon spektrumunda mavi ve morötesi bölgelerde düşüş gözlemlenmesi gerektiği, eğer dev göktaşlarından kaynaklanıyorsa, bu cisimlerden yansıyan fazladan ısının gözlemleneceği ve Dyson Küresi benzeri bir yapının ise kızılötesi spektrumdaki ışıma özelliklerinden anlaşılabileceği belirtiliyor.

Araştırmanın sonuçlarını heyecanla bekliyoruz.

Kaynaklar:

http://www.popsci.com/alien-megastructure-star-dimming-again

http://gizmodo.com/that-alien-megastructure-star-is-freaking-out-again-1795385620

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852