haberteknoloji

Robot Polisler Dubai’de Kullanılmaya Başlanıyor

Bugün göreve başlayan robottan sonra, Dubai Polis Kuvveti 2030’da Polis Kuvvetinin %25’inin robotlardan oluşmasını planlıyor.

 

Dubai’de bugün ilk robot-polisin görevine başlayacağı kaydediliyor. Robot, Pazar günü Gulf Information Security and Expo’da tanıtıldı.

Robot, 1.7 m, 100 kg ve hareket mekanizması tekerleklerden oluşuyor. Selam verebildiği, eğilebildiği, 6 dilde iletişim kurabildiği ve el jestlerini 1.5 metreden algılayabildiği belirtiliyor. Aynı zamanda vatandaşların robotun göğsünde bulunan tableti kullanarak suç ihbarında bulunabilecekleri söyleniyor. Robot Dubai Polisi tarafından, Google ve IBM Watson ile birlikte tasarlanmış.

Mimiksiz, ifadesiz yüzü ve bebeksiz gözleriyle biraz caydırıcı olduğunu itiraf etmek gerek (görsel: Dailymail)

Dubai Polisi Akıllı Hizmetler Genel Müdürü Khalid Nasser Al Razouqi, “Şehrin güveliğini sağlamak ve mutluluk seviyesini artırmak için tasarlanan Robocop, sokaklardaki ve AVM’lerdeki insanlara yardımcı olmak amacıyla Polis Kuvettinin en yeni eklentisi,” diyor.

Robot polisin “ciddi suçlara müdahale etmek için” değil “daha küçük görevleri yerine getirmek için” kullanılacağı belirtiliyor. Robota ait yapay zekânın 20 metreden yüz tanıma özelliği ile canlı ses/video paylaşma özellikleri bulunuyor. Bu şekilde, örneğin, aranan kişileri tespit edebileceği söyleniyor.

Robocop burada oldukça zararsız görünüyor. Ellerini 3 ton basınçla kapatabiliyorsa ayrı tabii (görsel: Dailymail)

Dubai Polis Kuvvetleri Şefi Abdullah Khalifa Al Merri ise, “2025 itibariyle Dubai güvenlik anlamında Dünyadaki en iyi beş şehirden biri olacak,” diyor. Ayrıca 2030 yılında kadar polis binalarının %50’sinin kendi enerjisini kendi üretiyor olacağı da belirtiliyor. “2030 yılında, hiçbir insan çalışanı olmayan ilk akıllı karakola sahip olacağız.”

Robot, yüz tanıma ve ses/video/fotoğraf özellikleri dışında açıkçası pek de caydırıcı görünmüyor. Parçalarını satmak için kaçırılıp kaçırılmayacağını merakla bekliyoruz.

 

Kaynaklar:

https://thenextweb.com/security/2017/05/22/robot-cop-begins-patrolling-streets-dubai-tomorrow-night/

http://www.khaleejtimes.com/nation/dubai/dubai-police-gets-first-robot-policeman<

https://www.rt.com/viral/389174-robot-cop-dubai-uae/