haberteknoloji

Yeni Sistemle Robotlar Bildiklerini Diğer Robotlara Öğretebilecek

Geliştirilen yeni sistem ile, robotlar öğrendiklerini diğer robotlara öğretebiliyor. Böylece teknolojik tekilliğe biraz daha yaklaşıyoruz

 

MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zekâ Laboratuvarı [Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory – CSAIL] uzmanları, robotları programlamada kullanılan iki genel yöntem olan görevin izlenerek yeniden üretilmesi ile hareket programlama tekniklerini bir araya getiren C-LEARN isimli bir sistem geliştirdiler. Sistemin önemli taraflarından biri, robotların önceden öğrenmiş oldukları görevleri birbirlerine öğretebilmelerini sağlaması.

C-LEARN, kodlama bilmeyen kullanıcılar tarafından, nesnelerin nasıl kullanılacakları hakkında basit bilgiler sağladıktan sonra, robotlara gerçekleştirilmesi istenen görevlerin bir defa baştan sona gösterilmesi ile öğretilebilmesini sağlıyor. Yani, robotların nesne kullanımı ile ilgili genel bir bilgi birikimleri bulunuyor ve bu bilgi birikimini, izledikleri görev ile birleştirerek öğrenme işlemini tamamlamış oluyorlar.

Araştırmacılardan Pérez-D’Arpino “Aslına bakılırsa bu yaklaşım bir şeyin nasıl yapıldığını görüp, bunu halihazırda bildikleri ile birleştirme açısından insan öğrenmesine benziyor,” diyor. “Tek bir gösterimden büyülü bir şekilde bir şey öğrenmemiz mümkün değil, bu nedenle yeni bilgiyi alıp, dünya hakkında önceden bildiklerimiz ile birleştiriyoruz.”

Araştırmacılardan Julie Shah, “Gösterim yoluyla öğrenmenin sezgiselliğini ve hareket-planlama algoritmalarının kesinliğini bir araya getiren bu yöntem, robotların, iki kollarını da kullandıkları çok adımlı montaj gibi, daha önceden öğrenmeleri mümkün olmayan türde görevleri yerine getirmelerine yardımcı olacak,” diyor.

Görevi öğrenen robotlar, daha sonra hareket şekilleri farklı dahi olsa, diğer robotlara öğrendikleri görevi öğretebiliyor. Bunun özellikle çok fazla robot kullanan büyük işletmeler için faydalı olacağı belirtiliyor.

Ekip, sistemi bomba imha için üretilmiş çift kollu Optimus isimli (evet, Optimus) bir robotu kapı açma, nesnelerin yerini değiştirme ve nesneleri kutulardan çıkarma için programlamış. Daha sonra, Optimus’un öğrendiklerinin, simülasyon ortamında Optimus’tan çok farklı olan 1.8 metrelik ve 200 kg’lık Atlas isimli insansı bir robota sorun çıkmadan aktarılabildiğini göstermişler.

Böylece bir robot ayaklanması yaşandığında, isyan edecek tek robotun, diğerlerini de hızlı ve sorunsuz şekilde örgütleyebilmesinin önü açılmış oluyor. Umuyoruz ki yapay zekâ bu yeteneğini insan ırkına nasıl daha iyi hizmet edebilirim diyerek kullanırlar.

 

Kaynaklar: MIT News, Gizmodo, MIT