bilimhaber

NASA ‘Güneş’e Dokunma’ Zamanının Geldiğini Açıkladı

NASA, yeni ismi ‘Parker Sondası’ olan uzay aracı ile artık Güneş hakkında yakından gözlemler yapılma vaktinin geldiğini açıkladı.

NASA 31.05.2017’de düzenlediği basın toplantısı ile Güneş’e gönderilecek uzay aracı hakkında açıklamalarda bulundu. Uzay aracı Haziran 2018’de Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Aracın Güneş’e 6,3 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye oturacağı, yaklaşık 680.000 km/s hızla hareket edeceği ve 11.43 cm’lik ısıl kalkanı ile 1.377 Celsius sıcaklıklara maruz kalacağı belirtiliyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarında görevli Nicola Fox, uzay aracının plazma dalgaları ve yüksek enerjili parçacıklar hakkında ölçümler yapacağını, ayrıca araçta bulunan bir kamera ile aracın içerisinde bulunduğu ortamların fotoğrafını da çekeceğini belirtti.

Uzay aracının Güneş’e yaklaşımını gösteren ilüstrasyon (görsel: NASA/APL)

Fox ayrıca uzaktan yapılacak ölçümler ile Güneş hakkında elde edilebilecek bilgilerin sınırına gelindiğini ve bu nedenle de artık “Güneş’e dokunma vaktinin geldiği”nin altını çizdi.
Fox, “Pencereden dışarı bakarak öğrenebileceklerinizin bir sınırı var. Güneş’in parladığını görebilir, kuşların öttüğünü duyabilirsiniz. Fakat gerçekten dışarı çıkıncaya kadar, dışarısının ne kadar sıcak olduğunu veya ne kadar rüzgârlı olduğunu veya şartların tam olarak nasıl olduğu hakkında bir fikriniz olmaz,” dedi.

Uzay aracı 31 Haziran 2018’de başlayacak 20 günlük bir fırlatma aralığı içerisinde Delta IV Heavy tipli bir roket ile fırlatılacak.

Açıklamada aynı zamanda önceki ismi Solar Probe Plus olan aracın isminin, Eugene Parker‘ın (89) 1958 yılında ilk kez Güneş rüzgârlarının varlığını önererek ve sonrasındaki çalışmaları süresince Güneş araştırmalarına yaptığı katkılar nedeni ile onun onuruna “Parker Solar Probe” [Tr. Parker Güneş Sondası] olarak değiştirildiği de duyuruldu. Bunun NASA’ya ait bir uzay aracına ilk kez henüz hayatta olan bir kişinin isminin verilmesi olduğunun altı çizildi.

Açıklamada Solar Probe Plus isminin Parker Solar Probe olarak değiştirildiği açıklandı (görsel: NASA/APL)

Parker ise NASA’ya ait görevin cesurca ve çok heyecan verici olduğunu belirtti. Parker ayrıca, “Güneş rüzgârlarında ne olduğu hakkında elimize detaylı ölçümler geçecek […] Eminim ki sürprizler olacak,” dedi.

Parker Güneş Sondası hakkında daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

https://phys.org/news/2017-05-nasa-spacecraft-aim-straight-sun.html

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasa-renames-solar-probe-mission-to-honor-pioneering-physicist-eugene-parker

http://www.popsci.com/NASA-solar-probe-mission