haberteknoloji

Yapay Zekâ İşinizi Ne Zaman Elinizden Alacak?

Yapay zekâ uzmanlarına göre önümüzdeki elli yıl içerisinde, YZ insanlar tarafından yapılan pek çok işi daha iyi bir yapabilir hale gelecek.

Yapay zekâ, daha 19. yüzyılda Charles Babbage‘ın, Analytical Engine isimli genel amaçlı mekanik bilgisayar fikrini ortaya attığından beri tartışmalara neden oluyor. Yapay zekânın bir gün şarkı besteleyebileceği, mantık/matematik problemlerini çözebileceği ve genel olarak bir insan kadar, hatta duygusal yanılmalara kapalı olduğu için daha iyi bir şekilde akıl yürütebileceği düşünülüyor. Ancak bu düşünce çizgisi, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren güncel hale gelmiş ve 21. yüzyıl itibariyle artık karşımıza dikilmiş olmasına rağmen, üstümüze pek de alınmıyor gibiyiz.

Elbette gündelik hayat içerisinde, örneğin Google’ın çeviri hizmetine göz atmış bir çevirmenin, yüzünde bir tebessüm belirmemiş olması güç olmasına rağmen, 2005 yılında böyle bir hizmet dahi olmadığını düşünmekte de fayda var. Google Translate bugün, günlük ortalama 200 milyon kişiye hizmet veriyor.

Peki yapay zekânın işlerimizi elimizden almasına ne kadar var? Science Alert’in haberine göre, bu sorunun cevabı hakkında uzmanların ne düşündüğünü öğrenmek için Oxford ve Yale Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından 2015 yılındaki makina öğrenmesi ve sinirsel bilgi işleme konferanslarında sunum yapmış 1600 kişiye gönderdikleri ve 352 uzmanın cevap verdiği bir anket düzenlendi.

Ankette, uzmanlara yapay zekânın genel olarak günümüzde insanlar tarafından yapılan işleri ne zaman yapabilir hale geleceği, çeviri ve cerrahlık gibi seçilen bazı özel işleri yapabilecek kapasiteye ne zaman ulaşacağını düşündükleri ve bunun toplumsal sonuçlarının neler olabileceği soruldu.

Daha sonra ise verilen cevaplardan %25 ve %75 alt ve üst sınırlar belirlenerek, medyan değerler hesaplandı. Buna göre, yapay zekâ, büyük ihtimalle önümüzdeki 50 yıl içerisinde %50 ihtimalle insanların yaptığı pek çok işi eşit seviyede veya daha iyi bir şekilde yapabiliyor olacak!

Çalışmanın bazı sonuçlarını 2016’dan itibaren gereken süre şekilde, aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

(Tablo: Grace, Salvatier, Dafoe, Zhang, Evans / Çeviren: Bilimvesaire)

Buna göre, önümüzdeki 10 yıl dolmadan, yapay zekâ, amatör kişiler kadar iyi çeviri yapmaya başlayabilir. Beş yıldan geçmeden ise, en iyi poker oyuncuları yapay zekâlar olmuş olabilir.
Kamyonlar ise 15 yıldan önce otomatik hale gelmiş olabilir ve 30 yıl sonra cerrahi müdahalelerin yapay zekâ tarafından yapılıyor olma ihtimali var.

Sanat alanında ise 13 yıl içerisinde tamamen yapay zekâ tarafından bestelenmiş bir şarkı hit olarak Top 40’a girebilir ve 35 yıl sonra vakit geçirmek için yapay zekâ tarafından yazılan kitapları okuyor olabiliriz.

Eğer işinizi bırakıp daha fazla gelecek vadettiğini düşünerek yapay zekâ yazılımlarına yönelmeyi düşündüyseniz, bu belki sizin için uygun olabilir ancak bu konuda da yapay zekânın, 90 yıl içerisinde yapay zekâ tarafından geliştiriliyor olabileceğini belirtmekte fayda var.

Tabii bunların yalnızca uzmanlara ait tahminler olduğunu tekrar etmekte fayda olmasına rağmen, bu yapay zekânın gelişiminin burada bahsedilenden daha uzun süreceği anlamına gelmiyor. Örneğin, Go oyunculuğu hakkında anketten çıkan ortalama 13 yıl sonucuna karşın, geçtiğimiz günlerde AlphaGo’nun Ke Jie’yi 2-0 mağlup etmesi ile 2016’dan itibaren geçmesi gerekmiş olan gerçek süre 1 yıl olmuş oluyor. Bu da uzmanların tahminlerinde tutumlu davranıyor olabileceklerini düşündürüyor.

Her halükârda eğer yapay zekâ konusunda alana özgü aşılması güç bir yazılımsal veya donanımsal zorluk çıkmadığı takdirde, bu öngörülerin gerçekleşmemesi için bir neden görünmüyor.

Henüz hakem onayından geçmemiş makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

http://www.sciencealert.com/experts-think-this-is-how-long-we-have-before-ai-takes-all-of-our-jobs

https://www.technologyreview.com/s/607970/experts-predict-when-artificial-intelligence-will-exceed-human-performance/

https://arxiv.org/abs/1705.08807