bilimhaber

Dünyanın Etrafında İnsan Yapımı Bir Güç Alanı Keşfedildi

Bilerek yapılmamış olsa da Dünyanın etrafında ‘çok düşük frekans’ radyo dalgaları nedeniyle oluştuğu düşünülen bir küre bulunuyor.

 

NASA’da görevli uzmanların Space Science Reviews‘da yayımlanan, insanların Dünya üzerine bıraktıkları etkileri inceleyen çalışmanın başlıklarından biri de Van Allen Kuşakları üzerindeki etkiler. NASA’ya ait Van Allen sondaları kullanılarak elde edilen verilere göre Dünyanın etrafında “çok düşük frekans” [İng. Very Low Frequency – VLF] radyo dalgalarından oluşan insan yapısı bir alan oluşmuş durumda.

Dünyanın etrafında, Dünyanın manyetik alanından kaynaklanan ve Dünyayı yüksek enerjili kozmik parçacıklardan koruyan Van Allen Kuşakları bulunuyor. VLF radyo dalgalarından oluşan alanın, Dünyayı Van Allen kuşaklarına benzer bir şekilde özellikle Güneşten ulaşan enerjik parçacıklara karşı belli ölçüde koruduğu, dolayısı ile keşfin gelecek çalışmalar ile Dünyanın manyetik alanına müdahale etme şansını doğurabileceği düşünülüyor.

VLF’in dalga boyu 10 ila 100 km. arasında bulunuyor. Uzun dalga boyu nedeniyle denizaltı iletişimi gibi arada bulunan ortamın radyo dalgaları geçirgenliği düşük olan durumlarda kullanılmaya elverişli. Dalgalar bu özellikleri nedeniyle ve iletişim için yüksek enerjili şekilde kullanılmaları nedeniyle, uzayda da geniş uzaklıklar boyunca yayılabiliyor.

NASA uzmanlarından Phil Erickson, NASA tarafından yapılan açıklamada, “Birçok deney ve gözlem gösteriyor ki, doğru koşullar altında, VLF frekansındaki radyo iletişim sinyalleri Dünya çevresindeki yüksek enerjili radyasyon ortamının özelliklerini etkileyebiliyor,” diyor.

NASA’ya ait Van Allen sondalarının ölçümlerine göre, VLF küresi, Van Allen Kuşaklarının başladığı yerde bitiyor. Çalışmada, VLF küresinin Van Allen kuşaklarını dışarı doğru ittiği iddia ediliyor. Kuşakların, VLF iletişiminin çok daha düşük seviyede kullanıldığı 1960’lı yıllardakine göre daha geniş olmaları da bu iddiayı güçlendiriyor.

Gerçekleştirilen keşfin öncülüğünde, Dünya yörüngesinde bulunan uzay araçlarının Güneş fırtınaları sırasında yayılan yüksek enerjili parçacıklardan korunmaları için yüksek atmosfer konumlarında ne şekilde kullanılabileceklerinin de şimdiden araştırma konusu haline gelmiş durumda olduğu belirtiliyor.

Space Science Reviews’da yayımlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

http://www.iflscience.com/space/there-is-a-man-made-barrier-surrounding-our-planet/

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasas-van-allen-probes-spot-man-made-barrier-shrouding-earth