bilimhaberteknoloji

Araştırmacılar Prematüre Bir Kuzuyu Yapay Rahim İçerisinde Büyütmeyi Başardılar

Araştırmacılar 105 ila 120 günlük gebelikten sonra yapay rahime aktarılan bir kuzunun gelişimini normal seyrinde sürdürmeyi başardılar

 

Nature Communicatons dergisinde yayımlanan bir makale ile, araştırmacılar, (insanlardaki fizyolojik karşılığı 23-24 hafta olan) 105 ila 120 günlük rahim gelişiminden sonra yapay rahime aktardıkları kuzularda, cenin gelişiminin devamını sağlayabildiklerini açıkladılar.

Halihazırdaki erken doğum vakalarında 23. hafta belirleyici bir rol oynuyor. Var olan teknoloji ve yöntemlerle 23. haftadan önceki doğumlarda hayatta kalma ihtimali sıfıra yakınken, bu oran 23. haftada %15’e, 24. haftada %55’e ve 25. haftada %80’e ulaşıyor. Ancak bu durumda dahi sonraki dönemlere etki edecek rahatsızlıkların ortaya çıkmadığı durumlar daha düşük.

Bu nedenle, ileride geliştirilebilecek bir yapay rahim yalnızca yaşam ile ölüm arasındaki farkı değil, aynı zamanda sağlıklı bir gelişimi sağlayabilir. Araştırmacılardan Alan Flake “[Prematüre] bebekler, anne rahmi ile dış dünya arasında kaçınılmaz bir köprüye ihtiyaç duyuyorlar,” diyor, “yalnızca birkaç hafta kullanılacak, büyümeyi devam ettiren ve organ gelişiminin devamını sağlayan rahim-dışı bir sistem geliştirebilirsek, bu, aşırı prematüre bebeklerdeki sonuçları büyük miktarda değiştirebilir.”

Uzmanlar araştırmalarında 105 ila 120 gün arasında rahimde kalmış kuzuları, yapay rahime yerleştirdiler. Kullanılan yapay rahim, içi rahim içerisinde bulunan amniyotik sıvı işlevi gören bir elektrolit sıvı ile dolu, kapalı ve steril bir torba. Kuzunun kendi kalp atışları, kanı, göbek bağı boyunca, dışarıda bulunan bir gaz değişim makinasına pompalıyor.

Yapay rahimin çalışma şeklini gösteren diyagram (görsel: Nature Communications)

Araştırma kapsamındaki kuzulardan birinin yapay rahim içerisinde bulunduğu 4 hafta boyunca beyninin ve akciğerlerinin geliştiği, postlarının çıktığı, gözlerini açabildikleri ve yutkunabildikleri kaydediliyor. Flake “kuzu modelinde, rahimdeki durumun yerini çok iyi bir şekilde doldurduk”, diyor, “normal bir büyüme, normal ciğer gelişimi, normal beyin olgunlaşması gösterdiler. Ölçümleyebildiğimiz her açıdan normal bir şekilde geliştiler.”

Her ne kadar uzmanların elde ettikleri sonuçlar son derece umut vaat edici de olsa, benzer çalışmaların geçmişte de gerçekleştirildiği ancak insan bebeklerine geçişte sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Yine de her şey yolunda giderse, uzmanlar 3 ila 5 yıl arasında bir süre içerisinde yeni teknolojinin insan bebeklerine uygulanabilir hale gelebileceğini belirtiyorlar.

 

Kaynaklar: Science Alert, Nature Communications