bilim

Lazerler -teoride- Nasıl Çalışır? (MinutePhysics) | Video

 

MinutePhysics bu videosunda lazerlerin kağıt üzerinde nasıl çalıştıklarını açıklıyor.

 

İyi seyirler…

 

-oo-

 

Bir lazer yapmak için tek yapmanız gereken büyük bir atoma yığınına yeterli enerji vererek uyarmak ve ışık yaymaya hazır hale getirmektir. Biri kendiliğinden bir foton yaydığında, diğerlerini de da bunu uyaracak ve güzel bir aydınlatma şelalesi oluşacaktır.

Tüm ışığın kaçmasına izin vermektense, iki aynanın arasına hapsetmek ve atomların arasında ileri geri sekmesine izin vermek daha güçlü bir sonuç doğurur. Tüm bu geçen ışık onları daha fazla ışık yaymaya teşvik edecek, ve atomları uyarmaya devam ettiğiniz sürece sonsuza dek mutlulukla ışık yaymayı sürdüreceklerdir.

Fakat atomlar sırf yanlarından bir foton geçti diye niye ışık yayarlar?

Bu aslında oldukça basit. İki madeni parayla yazı tura attığınızı hayal edin: Bunlar, ya aynı durumda olabilir ya da farklı durumda. Ama fotonlar madeni para gibi değildir – ne kadar uğraşırsanız uğraşın, birini diğerinden ayırt edemezsiniz. Yani bir “foton atma” deneyinde ancak bir şekilde farklı durumda olurken, iki şekilde aynı durumda olurlar. Bu yüzden aynı durumda olmaları daha olasıdır, ve genel olarak, bu, fotonların hep diğer fotonlar gibi olmak istemesi – aynı fazda, aynı kutuplaşmada olmak, ve aynı yönde gitmek istemesi anlamına gelir.

Ve daha şaşırtıcı olan şey ise, eğer yalnız bir foton, foton yayabilecek uyarılmış bir atomun yanından geçerse, büyük ihtimalle yayar. Çünkü bu iki foton beraber olmak isterler. Hatta ikincisi var olmadan önce bile.

Bu nedenle aynalar arasında sıçrayan bu arkadaş canlısı fotonları oluşturduktan sonra sonuna küçük bir delik açın ve kör edici eş fazlı ışığın akmasına izin verin: Bir lazer ışını.

 

-oOo-