Belirsizlik İlkesi Kuantum Mekaniğine mi Özgüdür? (MinutePhysics) | Video
MinutePhysics bu videosunda kuantum mekaniğinden ismine aşina olduğumuz ama aslında kuantum mekaniğine özgü olmayan bir durum olan “belirsizlik ilkesi”ni inceliyor.
İyi seyirler…
-oo-
Kuantum mekaniği tuhaf, değil mi? Fakat tuhaf özelliklerinin kuantum fiziğine özgü değil, genel olarak dalgaların özelliklerine özgü olduğunu biliyor muydunuz?
Belirsizlik ilkesini ele alalım – bir parçacığın nerede olduğunu ne kadar iyi biliyorsak, ne hızla gittiğini o kadar az biliriz. Yani ne kadar fazla şey bilebileceğimiz konusunda bir sınır var!
Ancak bu yalnızca kuantumun bir tuhaflığı değildir – bu sıradan dalgalar için de her zaman bu şekildedir.
Bir dalganın frekansının, dalgaların tepe noktaları arasındaki uzaklık olduğunu hatırlayalım – düşük frekanslı bir dalga, yüksek frekanslı bir dalga kadar enerjetik değildir! Ve bir dalganın konumu… dalga daha çok neredeyse oradadır.
Öyleyse bir dalga tam olarak nerededir? Her yere doğru yayılmış bir haldedir, öyle değil mi? Tamam, ama bir dalga darbesi söz konusu olduğunda, dalganın nerede olduğunu görmek kolaydır. Darbenin nerede olduğunu bildiğimize göre, dalganın frekansı nedir?
Yerel bir darbe, tam olarak bir “dalga” değildir; bu yüzden tepe noktalarının frekansını ölçemeyiz! İşte bu özetle belirsizlik ilkesidir – ya bir dalganın nerede olduğunu bilirsiniz, ya da nereye doğru gittiğini; ama ikisini aynı anda değil!
-oOo-