Nötrino Nedir? (MinutePhysics) | Video
MinutePhysics bu videosunda kısaca, nötrinolardan, nasıl tespit edildiklerinden ve bazı ilginç özelliklerinden bahsediyor.
İyi seyirler…
-oo-
Nötrinolar yalnızca kütleçekim ve radyoaktif bozunma ile etkileşime geçen, küçük, neredeyse ağırlıksız parçacıklardır. Elektromanyetik etkileşimde bulunmadıkları için, yani ışıkla etkileşime girmedikleri için, kelimenin gerçek anlamıyla görünmezdirler. Aslına bakılırsa bir nötrinoyu tespit etmek, kelebek kepçesiyle bir mermi yakalamaya çalışmaya benzer – nötrino ışınları, kurşun içinde durana kadar iki yıl ilerleyebilirler (kıyaslamak gerekirse bir nükleer patlamadan yayılan radyasyon 10 cm kalınlığında kurşun ile durdurulabilir.)
Öyleyse bir nötrinoyu nasıl tespit edebiliriz?
Yaygın yöntemlerden biri bir su tankı kullanmaktır: Işığın, suyun içinden geçerken yavaşladığını biliyoruz. Yeterince yüksek enerjili bir nötrino, bir elektrona çarparsa, elektron suyun içinde, ışıktan daha hızlı ilerleyecektir! Bu gerçekleştiğinde, elektron Cherenkov Işıması olarak adlandırılan zayıf bir ışıma yapar – bu ışık için geçerli olan bir ses patlaması gibidir ve nötrinoları tespit edebilmemizi sağlar. Ve dünyadaki en büyük nötrino detektörü, tüm antarktik buzul tabakasını su tankı olarak kullanan bir balondur.
Nötrinolar aynı zamanda bize, evrenin kendi ayna görüntüsüyle aynı olmadığını da gösterir. Fiziğin neredeyse tamamında, örneğin kütleçekim, elektromanyetizma ve güçlü nükleer kuvvet için sol ile sağ, saat yönünde dönme ile saatin tersi yönünde dönme bir fark yaratmaz. Bununla birlikte nötrinoların tuhaf tarafı, fiziksel terimlerle konuşursak, hepsinin solak olmasıdır – ayna görüntüleri yoktur! Yani nötrinolar, fiziğin vampirleridir.
-oOo-