bilim

Karanlığın Hızı Nedir? (Vsauce) | Video

 

İçinde bulunduğumuz, görelilik etkilerinin geçerli olduğu evrende hiçbir şey ışıktan hızlı ilerleyemeyeceğini biliyoruz. Peki bunun istisnaları olabilir mi? Vsauce’den Michael bu videosunda ışıktan hızlı yolculuğun ilk bakışta mümkün gibi gelebilecek örneklerinden “karanlığın hızını” inceliyor.

Işık hızının, Ay’ın yüzeyine tutulan bir lazer ile nasıl (görünürde) aşılabileceğini görmek için ise MinutePhysics’in bu videosuna bir göz atabilirsiniz.

 

İyi seyirler…

 

Niktofobi, karanlık korkusudur. Ama daha rahatlatıcı bir korku daha var. Karanlığın olmaması korkusu. Optofobi, gözlerini açma korkusudur.

Işık herhangi bir cismin ulaşabileceği en yüksek hızda hareket eder. Karanlık, ışık ortaya çıktığında kaybolur, ve ışık gittiğinde ortaya çıkar. Karanlığın hızı, ışık hızıdır, ancak ışıktan daha hızlı karanlık türleri var. Mesela, bir gölge.

Belirli bir uzaklıktan bir gölge kaynağı olan cisimden daha büyük olabilir. Ancak yine de kaynağını taklit eder, aynı yöne aynı zaman aralığında hareket eder. Böylece bir gölge, kalıbı olan cisimden daha büyük olduğundan, çok daha fazla mesafeyi aynı sürede kateder. Bir gölgeyi yeterince büyük yaparsanız, yansıdığı yüzey üzerinde ışıktan daha hızlı hareket eder…