film

Aşk (2013): Bir hipster bilimkurgu filmi

 
Theodore (Joaquin Phoenix), uzun süreli bir ilişkiden çıkmış, boşanma aşamasındaki biridir. Başka insanlar adına mektup yazan bir şirkette, yazar olarak çalışmaktadır. Bir gün, denemek için OS1 isimli, ileri teknoloji insansı bir yapay zekâsı olan ve tecrübeleri ile devamlı gelişen bir işletim kullanmaya başlar ve zamanla kendisini bu yapay zekâ ile romantik bir ilişki içerisinde bulur.
 

 
Her, büyük ihtimalle, dünyanın ilk hipster bilimkurgu filmi olma şansına erişmiştir. Duygusal açıdan bakıldığında, insanların nasıl zamanla değiştiği, birbirinden uzaklaştığı ve duygusal olarak gerçek olan nedir gibi sorular üzerinde oldukça yoğun durulan bir film olarak oldukça derin sayılabilir. Ancak bir bilimkurgu filmi olarak, iki hipsterın iki saat boyunca birbirlerine her konuda ne hissettiklerini anlattığı tuhaf bir diyalog olmanın pek de ötesine geçemiyor.
 
Bir bilimkurgu filmi olarak ele alındığında, bu tür bir teknolojinin, romantik ilişkiler ve aralıksız kendisini anlatmak dışında birkaç kısa nokta haricinde, genel olarak dünyaya, bilime, sanata ne tür bir açılım getirebileceği, hatta getirme ihtimali olup olmadığı dahi tartışılmıyor; diğer taraftan, filmin yarattığı atmosfer içerisinde, kendi hislerinin, karşısındakinin hislerinin analizinin veya üçüncü kişilere bu analizleri yorulmaksızın anlatmanın yarattığı dipsiz duygular kuyusu dışında, bu tür bir dış dünya olup olmadığı dahi belli değil. Belki de asıl işletim sistemi bizleriz. Windows’u beğenmeyen, Linux’u beğenmeyen kişilerin, önümüzdeki 50 yıl içerisinde MacOS’in nasıl bir canavara dönüşeceğine dair dehşet verici bir içgörü denebilir.
 

 
Orijinal adı: Her
Yapım yılı: 2013
Yönetmen: Spike Jonze
Tür: Bilimkurgu – Aşk, dram
Alt tür: Yapay zekâ
Yapay zekâ türü: İnsani (hipster)
IMDB puanı: 8.0 (374.114 oy ile)
İlgili bağlantılar: Her (2013)@Wikipedia, Her (2013)@IMDB