teknoloji

Bilgisayarlar Bizden Daha Zeki Hale Geldiklerinde Ne Olacak? (Nick Bostrom) | Video

 

Yapay zekâ şaşırtıcı bir hızla daha zeki hale geliyor — araştırmalar, bu yüzyıl içerisinde insan kadar “zeki” bir bilgisayarlı YZ’nin geliştirilebileceğine işaret ediyor. Nick Bostrom, bunun ardında da bizi geçeceğini söylüyor: “Makina zekâsı, insanlığın yapması gerekeceği son icat olacak.” Filozof ve teknoloji uzmanı Nick Bostrom, bizlerden, şu an düşünen makinalarla inşa etmekte olduğumuz dünyayı bir durup düşünmemizi istiyor. Yarattığımız zeki makinalar insanlığı ve değerlerimizi korumamıza yardım mı edecek, yoksa kendi değerleri mi olacak?

Bugün dünyada bizimle birlikte yaşayan birçok canlı türünün kaderi, insanlığın eylemlerine bağlıdır. Yok edilen ormanlar, karbon salınımı nedeniyle artan ortalama sıcaklıklar, plastik atıklar vesaire, birçok canlının yaşamını tehlikeye sokmaktadır. Bu canlıların bakış açısından öyle görünmeyebilir ancak, insan türü bunları, bu canlılar yok olsun diye yapmamaktadır; insanlığın kendi amaçlarına ulaşmak için yaptıklarının, bu tür kötü sonuçları da olabilmektedir yalnızca.

Peki ya Yeryüzünde insandan daha zeki bir türün varlığı söz konusu olsaydı? Bu türün eylemleri, bizim yaşam şeklimizi etkiler miydi? Veya bu tür bir etki, bu daha zeki türün önemsediği bir konu olur muydu?

Yapay zekâ insanüstü bir zekâ seviyesine ulaşabilirse, bu tür bir duruma düşmemiz söz konusu olabilir; dolayısıyla bu konuların bir süperzeki YZ’nin icadından önce tartışılması ve gerekli önlemlerin önceden alınması gerekiyor. Nick Bostrom bu videoda bazı olası senaryolardan ve olası önlemlerden bahsediyor.

 

İyi seyirler…