film

Yanlış giden bir devridaim deneyi: ARQ

 
Gelecekte, bir kısmı nükleer saldırılar sonucunda insanların yaşaması için uygun olmayan bir hale gelmiş; ciddi enerji ve yiyecek kıtlığı soruları ortaya çıkan Dünya, savaşın tarafları dev bir şirket olan Torus ve ona karşı direnmekte olan Bloc örgütünün mücadelesine sahne olmaktadır. Eski bir Torus çalışanı olan Renton (Robbie Amell), ARQ isimli, görünürde bir devri daim makinası olan ve dünya’nın enerji sorununa çözüm olabilecek bir teknoloji geliştirmiştir. Ancak makina, sınırsız enerji üretmekten çok daha fazlasına neden olmaktadır.
 

 
ARQ, zamanda yolculuk alt türü içerisinde, “sonsuz zaman döngüsü” olarak isimlendirilebilecek, olayların durmadan tekrar ettiği türe ait filmler arasında yer alıyor. Filmin bu alt türe ait filmlere yeni bir soluk getirdiği söylenemez. Ancak özenli senaryosu ile, içerisinde bulunan bilimkurgu ögelerinin her birinin, arka plan süsü olarak kalmak yerine, hikâyeyi oluşturan, ilerleten, karakterleri belirleyen ve dahası karakterler tarafından etkilenen dinamik ögeler olması, filmi tek ilgi çekici fikir etrafında toplanmış vasat senaryolardan ayırıyor.
 
Düşük bütçeli bir film olmasına rağmen, ince düşünülmüş senaryosu ve gerçekçi karakterleri ile zamanda yolculuk türü hayranları kadar, akıl karıştıran ve izleyiciyi bağlayan bir gerilim izlemek isteyen seyircilere de hitap ediyor. Eğer bu tür filmleri seviyorsanız, ARQ kaçırmamanız gereken bir film.
 

 
Orijinal adı: ARQ
Yapım yılı: 2016
Yönetmen: Tony Elliott
Tür: Bilimkurgu – Gerilim
Alt tür: Zamanda yolculuk
Zamanda yolculuk türü: Sonsuz zaman döngüsü
IMDB puanı: 6,4 (15.814 oy ile)
İlgili bağlantılar: ARQ (2016)@Wikipedia, ARQ (2016)@IMDB