haber

İnsanlığın en eski atasının kocaman biz ağzı var ve poposu yok

 
Uzmanlar, Çin’de keşfedilen fosillerin, “insanlığın bilinen en eski atalarına ait olabileceği”ni düşünüyor. Saccorhytus adı verilen bu küçük, torba benzeri, bir milimetre civarında büyüklüğü olan canlının, 540 milyon yıldan daha yaşlı olduğu söyleniyor.
 
Birçok deuterostome grubu, 510 ila 520 milyon yıl öncesine, halihazırda omurgalılar, ekinodermler, ve hemikordatlar olarak ayrışmaya başladıkları döneme ait olduğu için, bu kadar çeşitli gruplara ait ortak bir atanın nasıl görünüyor olabileceğinin tahmin edilmesinin çok zor olduğu söyleniyor. Canlıya ait fosillerin, çevreleyen taştan ayrıldıktan sonra, elektron mikroskobu ve bilgisayarlı tomografi ile incelendiği ve dış görünüşünün bu şekilde elde edildiği belirtiliyor.
 

İnsan her akrabasını sevecek diye bir şart yok

Cambridge Üniversitesi ve Çin Northwest Üniversitesi’nde görev yapmakta olan uzmanlar, Saccorhytus’un, omurgalıları da içeren deuterostom sınıfından olduğunu belirtiyorlar. Canlının, erken Kambriyen döneminde sığ denizlerde, kum taneleri arasında yaşamış olduğu ve küçük titreşimler yaparak hareket ettiği söyleniyor.
 
Yeni keşfedilen canlı türünün, ağzının, vücudunun geri kalanına oranla çok büyük, ve derisinin esnek olduğu söyleniyor. Ayrıca, vücudundaki atıkları atmak için ayrı bir boşaltım kanalına sahip olmadığı, bu nedenle boşaltımın da ağız yoluyla yaptığı belirtiliyor.
 
Cambrigde Üniversitesi’nde Evrim Paleobiyoloğu Profesörü olarak görev yapmakta olan Simon Conway Morris, “Erken bir deuterostom olarak, bizler de dahil olmak üzere, oldukça geniş bir çeşitliliğin başlangıcı olabileceğini düşünüyoruz. Çıplak gözle küçük siyah taneler gibi görünüyor ancak mikroskop altındaki detay hayret verici. Tüm deuterostom’ların ortak bir atası var, ve burada onu gördüğümüzü düşünüyoruz” diyor.
 
Kaynaklar:
Science Daily, BBC, Daily Mail