film

Bir zamanlar insandı: Sinek (1958)

 
Eşi ve oğlunu çok seven, varlıklı ve son derece zeki bir bilim insanı olan Andre Delambre’nin (David Hedison) eşi, Helene (Patricia Owens), bir gece ansızın eşinin kardeşi olan François’yı (Vincent Price) arayarak, kardeşini öldürdüğünü söyler. Helene’in aklını kaçırmış olması gerektiğine karar veren, François, Müfettiş Charas (Herbert Marshall) ile birlikte, Helene’in böyle korkunç bir suç işlemesine neyin neden olduğunu araştırırken, Andre’nin yürütmekte olduğu korkunç deneyler hakkında giderek daha fazla şey öğrenirler.
 

 
Sinek, 19. yüzyıl hikâyelerini andıran, laboratuvarına kapanıp, yalnız başına araştırmalar yapan, zeki, zengin ve “tanrıcılık oynamaya” kalkan ve bu nedenle de cezalandırılan klasik bilimadamı senaryolarına güzel bir örnek gibi gösterilebilir. Ancak romantik öncüllerinden farklı olarak, bilim, artık asillerin tanrılara meydan okuduğu bir uğraş olmaktan çıkıp, doğrudan veya dolaylı olarak, kendilerinin de birer yatırımcı olduğu ve özel girişimler olarak, devletle ortak çalışmalar yürüten işadamlarının çalışmaları haline geliyor. Yine de, hâlâ, bilimsel olanın, dini ahlak ile çeliştiği noktada, cezalandırılmaya, lanetlenmeye mahkum olduğunu görüyoruz. Belki de, Havacılık Bakanlığı için çalışmalar yürütmekte olan birinin şimdilik, “üretim fazlasının, anında, tüm dünyaya dağıtılması” gibi, çağının ötesinde hayallere kapılmaması gerekiyor.

https://bilimvesaire.com/2017/02/edebiyat/sinek-george-langelann-tam-metin-olarak-karsinizda/

Filmdeki, 1950’li yıllara ait korku anlayışının, bugünkü ile arasındaki uçurumu fark etmemek mümkün değil. Aradan geçen yaklaşık altmış sene içerisinde dur durak bilmeden artan dozunun, izleyenlerin bu filmi sessiz, sakin ve gerilimsiz bir film olarak algılamasına neden olması muhtemel. Özellikle, 1986 tarihli yeniden-çekimini izlemiş olan kişilerin, kendisinden yaklaşık otuz yaş büyük olan öncülünün ne kadar naif olduğuna hayret etmemeleri mümkün değil.
 
Yine de, kendisinden esinlendiği hikâyeye, zaman zaman harfine kadar sadık kalması ve en erken ışınlanma filmlerinden biri olması ve yardımcı rollerden birinde, korkunun prensi Vincent Price’ın olması sayesinde, bilimkurgu ve sinemaseverlerin sıkılmadan izleyebilecekleri filmler arasında.
 

 
Orijinal adı: The Fly
Yapım yılı: 1958
Yönetmen: Kurt Neumann
Tür: Bilimkurgu – Dram, korku
Alt tür: Işınlanma, mutasyon
IMDB puanı: 7,1 (16.296 oy ile)
İlgili bağlantılar: The Fly (1958)@Wikipedia, The Fly (1958)@IMDB, Sinek (Öykü-George Langelaan)@RAOST